Formirana radna grupa za unapređenje ishrane trudnica

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana radna grupa za unapređenje ishrane trudnica

Ministarstvo zdravlja odgovorilo je danas na pismo koje je ovoj instituciji uputio portal bebac.com.

Kako se navodi, ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog "pogrešno protumačenih namera ovog Ministarstva za poboljšanjem ishrane u porodilištima u Srbiji".

U ovoj instituciji dodaju da je formirana i posebna radna grupa za izradu smernica za unapređenje ishrane trudnica i porodilja u stacionarnim zdravstvenim ustanovama. Nju, dodaje se, čini šest članova specijalista higijene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ishrane, dijetetičara-nutricionista i specijalista epidemiologije, a fomirana je u cilju "uspostavljanja minimuma kvaliteta u ishrani trudnica i porodilja". "Ova radna grupa privodi kraju svoj rad i uskoro će izaći sa konkretnim predlozima, koja će u najskorije vreme zaživeti i u praksi", ističe se u saopštenju ministarstva.

U ovoj instituciji napominju da je jedini cilj Ministarstva zdravlja Republike Srbije da se nađe rešenje za problem loše ishrane u porodilištima koji, kako se ističe, godinama unazada nije rešavan. U ministarstvu poručuju i da su dobrodošli svi predlozi i sugestije, posebno nevladinog sektora.

Raniej danas portal Bebac.com oglasio se saopštenjem. "Trudnicama i porodiljama neće biti bolje zato što ste odlučili da pretite i pozivate na odgovornost direktore bolnica", kaže se u pismu koje je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputio Roditeljski portal "Bebac" zbog loše ishrane trudnica i porodilja u porodilištima.

"Vaša reakcija na akciju i pismo koje smo uputili nadležnima u vezi sa ishranom trudnica i porodilja u porodilištima širom Srbije, apsolutno je neprihvatljiva jer ni na koji način konkretno ne rešava problem sa kojim se suočavaju trudnice i porodilje", navodi se u saopštenju.

"Služite se demagogijom, dajete prazna obećanja i odgovornost prebacujete na druge. Morate biti svesni da trudnicama i porodiljama neće biti bolje zato što ste odlučili da pretite i pozivate na odgovornost direktore bolnica, niti će do poboljšanja dovesti formiranje komisije koja će, kako to obično biva, mesecima razmatrati problem", navodi "Bebac".

Iz tog portala poručuju ministru zdravlja da je "neophodno da povuče konkretne poteze kako bi u najskorijem roku zaista rešio problem i omogućio trudnicama i porodiljama bolje uslove tokom boravka u porodilištu".

Roditeljski portal Bebac kritikovao je prošlog meseca dugogodišnje izbegavanje Vlade Srbije da reši problem loše ishrane trudnica i porodilja u porodilištima u Srbiji. "Ukoliko zaista smatrate da je takav jelovnik odgovarajuć, predlažemo vam da ga poslužite i u skupštinskom restoranu", navodi se u otvorenom pismu Vladi Srbije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.