Fond za decu imaće kontrolu

Izvor: RTV Pink, 06.Okt.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za decu imaće kontrolu

Do sada je troje dece dobilo pomoć Fonda za retke bolesti, koji je formiran i da bi bile sprečene zloupotrebe, kaže za TV Pink ministar zdravlja Zlatibor Lončar.



Govoreći o Fondu za retke bolesti Lončar je rekao da je u prethodnih mesec dana troje dece dobilo pomoć fonda i da je otvoren dinarski i devizni račun za uplatu sredstava. On je kazao da će na sajtovima Vlade Srbije i Mistarstva zdravlja "tokom 24 časa" moći da se vidi koliko je ko uplatio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << sredstava. Lončar je naveo da će konzilijum stručnjaka iz zemlje i inostranstva odlučivati kome je potrebna pomoć, kao i da će se konzilijum formirati od slučaja do slučaja. Ministar zdravlja je kazao da je Fond formiran kako bi se sprečile zloupotrebe i da će imati kontrolni mehanizam koji će činiti predstavnici medija, roditelji dece obolele od retkih bolesti i javne ličnosti. Prema njegovim rečima, do Fonda se dolazi tako što se eminentne ustanove, poput Univerzitetske klinike ili Instituta za majku i dete, obrate fondu, koji formira komisiju koja donosi odluku. Lončar je rekao da će Fond promovisati Odbor, a da će njegovi članovi, između ostalih, biti Emir Kusturica i Goran Bregović. On je dodao da se ozbiljno radi i na restruktuiranju mreža zdravstvenih ustanova u Srbiji. Lončar je kazao da je potreban informacioni sistem koji će povezati sve zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja je rekao da je nezaposleno oko 2.500 lekara i oko 11.000 medicinskih sestra i tehničara.Ministar zdravlja izjavio je da su najveće liste čekanja za operaciju katarakte i da je razlog za to nedostatak materijala. Ministar je na televiziji Pink kazao da se na operaciju katarakte čeka "godinu - godinu i nešto dana" i da će se liste čekanja smanjiti kako se budu otvarali drugi centri u Srbiji u kojima će raditi takvi zahvati. On je najavio da će sve liste čekanja do kraja godine biti smanjene za bar 10 odsto. Ministar Lončar izjavio je i da je krajnje zabrinjavajuće to što bratu premijera Srbije, Andreju Vučiću pošto je zadobio povrede tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu pola sata nije ukazana medicinska pomoć, iako su povrede ozbiljne.

Nastavak na RTV Pink...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.