Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond koji će stajati iza novinara

BANJALUKA, SARAJEVO - Pored finansijske pomoći koju će pružati, Fond za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca u BiH pred sudovima, predstavljaće i ujedinjenost i međusobnu podršku koja je u zadnje vrijeme sve neophodnija, smatraju bh. novinari.

Da postoji realna potreba za osnivanje fonda, tvrdi Siniša Vukelić, član Upravnog odbora Udruženja "BH novinari", koji je ujedno i predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

"Imamo teške slučajeve, gdje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su prava novinara povrijeđena, a ne mogu angažovati advokata zbog materijalne situacijie, tako da smo dogovorili sa timom advokata da ih zastupaju. To su advokati koji inače zastupaju novinare kroz Udruženje. Ovo je na neki način dodatna usluga članovima", naglašava Vukelić, dodajući da će, kada novinar dobije parnicu, odnosno obeštećenje, pet odsto od dobijene sume izdvajati u fond.

Pored ovog, fond će se finansirati kroz sredstva Linije za pomoć novinarima, donacije, pojedinačne priloge medija, a izdvajaće se i članarine novinara, koje se više neće koristiti za funkcionisanje Udruženja.

"Sredstva fonda će se koristiti i za novinare koji su u teškoj socijalnoj situaciji, koji su ostali bez posla, trebaju sredstva za liječenje ili se iz drugih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji", navodi Vukelić.

Dragan Sladojević, novinar "Nezavisnih", kaže da daje punu podršku kolegama koji imaju u planu osnivanje ovog fonda. Ističe da su zaposleni u medijima svakodnevno suočeni sa pritiscima, prijetnjama i napadima. "Posao novinara je, po svim relevantnim istraživanjima, jedno od najtežih zanimanja. Šta zauzvrat dobijate? Stres i strah od osvete onih o čijim ste lopovlucima pisali, iako ste u pravu. Zato je za svaku pohvalu ideja da se osnuje fond koji će stajati iza kolega koje su profesionalci u svom poslu, a suoče se sa problemom poput tužbe ili gubitka radnog mjesta", ocjenjuje Sladojević.

Slobodan Popadić, novinar "Blica", smatra da su bh. novinari u sve težoj situaciji i da su često na udaru političara koji ih smatraju građanima drugog reda.

"Žrtve smo fizičkih napada, prijetnji, ugrožavanja bezbjednosti tokom obavljanja novinarskih zadataka, kleveta i drugih vrsta pritisaka. Zato je bitan ovaj fond, ne samo zbog finansijskog aspekta, već zbog podrške, da novinari pomažu jedni drugima. Ali i da pošaljemo poruku sagovornicima i javnosti da nas ozbiljnije shvataju, da novinar nije slobodan strijelac, već da smo ujedinjeni", poručuje Popadić.

Na dvodnevnom zasjedanju UO "BH novinara" u Sarajevu istaknuto je da se na bh. sudovima trenutno vodi više od 170 suđenja za klevetu, kao i desetine radnih i krivičnih sporova povezanih s kršenjem novinarskih prava i medijskih sloboda, a sami novinari i mediji nisu u mogućnosti finansirati sudske troškove i zastupanje advokata.

Siniša Vukelić

Postoji realna potreba za osnivanje fonda

Dragan Sladojević

Posao novinara jedno od najtežih zanimanja

Slobodan Popadić

Bitna poruka koju ćemo poslati javnosti

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Fond koji će stajati iza novinara

Izvor: Cafe.ba, 20.Feb.2017

Pored finansijske pomoći koju će pružati, Fond za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca u BiH pred sudovima, predstavljaće i ujedinjenost i međusobnu podršku koja je u zadnje vrijeme sve neophodnija, smatraju bh. novinari.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.