Festival u Kladovu magnet i za strance: Čuvar etno blaga

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival u Kladovu magnet i za strance: Čuvar etno blaga

Ovogodišnji Etno festival u Kladovu okupio je rekordnih 15.000 posetilaca, od kojih je veliki broj došao iz Bugarske i Rumunije. Treba napomenuti da je među posetiocima bilo stanovnika iz cele Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, da je bilo turista, a nije izostalo ni učešće naših zemljaka na privremenom radu u inostranstvu koji, deo letnjih meseci i dane odmora provode u zavičaju jer iz ove srpske opštine već godinama u rasejanju živi oko 8.000 građana od kojih je najveći broj njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nastanjen u zemljama Skandinavije.

- Mi smo ove godine imali više od 400 učesnika, samo u delu kulturno-umetničkog i muzičkog programa - kaže Nevenka Bodorac iz TOOK-a.

Obeležje priredbi dali su nastupi kulturno-umetničkih društava koja čuvaju folklornu baštinu krajeva iz kojih dolaze, a za tri dana njenog trajanja nastupilo je 15 folklornih, pevačkih i etno grupa iz Srbije, Bugarske i Rumunije. U revijalnom delu programa Kladovljane i njihove goste zabavljale su već poznate i veoma popularne srpske grupe i bendovi.

Kladovski festival se organizuje tradicionalno zbog dolaska brojnih Srba iz dijaspore, koji se kroz dešavanja i zabavu vraćaju tradiciji i vrednostima svoga zavičaja. Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste da se očuva identitet pokolenja, koja ne žive u svojoj matici, kroz prikaz različitih kultura, običaja i tradicije.

Ove godine etno festival u Kladovu posetila je i delegacija iz Ulma iz Nemačke, koju je predvodio Volfgang Diterih, direktor turizma, a koji je za kladovski festival imao samo reči hvale.

- I ove godine, glavna ulica u centru Kladova bila je pretvorena u Sajam starih zanata. Na tipskim drvenim izložbenim štandovima imali smo 180 izlagača iz celog regiona, iz Srbije, Rumunije i Bugarske. Svi oni prikazali su pravo bogatstvo sa motivima narodnih nošnji, rukotvorina, ekoloških proizvoda, lekovitog bilja, meda, vina, rakija, suvenira, umetničkih predmeta. To su bila celodnevna dešavanja i mislim da su posetioci imali razloga da budu veoma zadovoljni razgledajući raznovrsnu i bogatu ponudu - kaže Nevenka Boldorac, direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo.

Naša sagovornica ističe da je jedan dan manifestacije bio u znaku tradicionalnog takmičenja u kuvanju riblje čorbe, a da je TOO Kladovo svakoga dana, za zainteresovane posetioce i učesnike manifestacije, organizovao besplatne vožnje turističkim katamaranom, što je za mnoge bila prava atrakcija.

Dijaspora čuva blago zavičaja

Tokom tri dana, na saboru narodnog stvaralaštva u Kladovu na blizu dve stotine štandova održane su izložbe narodnih rukotvorina i predmeta nastalih u radionicama u kojima se koriste stari zanati. Ove godine na posebnoj lokaciji u centru grada etno - tradiciju predstavili su i meštani naselja iz kladovskog kraja.

- Etno grupa Gergina iz Negotina je i ove godine učestvovala na Etno festivalu u Kladovu, na kome su njene članice prvi put nastupile 2014. Gergina je za ovogodišnje predstavljanje, u jakoj konkurenciji, izabrala tri izvorne vlaške pesme i oduševila mnogobrojnu publiku. Kao najboljoj etno grupi pripao joj je pobednički pehar koji im je uručio Radisav Čučulanović, predsednik Opštine Kladovo - rekao je za "Vesti" predsednik Udruženja, primarijus dr Siniša Čelojević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.