Festival podvodne fotografije u Pančevu

Izvor: RTS, 23.Mar.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival podvodne fotografije u Pančevu

U Pančevu je otvoren 14. međunarodni festival podvodne fotografije i podvodnog filma. U naredna dva dana biće prikazani filmovi iz Francuske, Italije, Španije, Engleske, Amerike i Rusije, a do 27. marta u foajeu Kulturnog centra biće izložene 34 fotografije nastale u morskim i rečnim dubinama.
Svake godine na festivalu se predstvaljaju tematski filmovi. Tako smo do sad gledali potopljene brodove i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razne ajkule, a sada je predstavljeno svo šarenilo pod vodom koje ima za cilj da gledaoce opusti i relaksira.

U tri kategorije podvodne fotografije: makro, kompozicija i riba 13 autora je dostavilo 60 radova.Milan Petrov iz Bele Crkve nagrađen je za kompoziciju na kojoj se  plavetnilo nije izgubilo u morskim dubinama.
"Fotografija je nastala na Malti na dubini od 35 metara. Na njoj preovladava plava boja iako se zna da se na tako velikoj dubini boje gube, ali uspeo sam da je napravim", kaže Milan Petrov, KPA "Bela Crkva".
Hobotnicu je svojim foto-aparatom u pravom trenutku ulovio Siniša Lazarević u Grčkoj i to na dubini od 37 metara. Ovaj rad je najbolji u kategoriji "Makro" fotografije.
"Najvažnije je izabrati pravi momenat za fotografisanje, jer se životinje pojave u jednom trenutku i morate brzo da reagujete. Na dobru fotografiju utiče mnogo toga,a najviše osvetljenje i pozicija na kojoj se nalazite", kaže Siniša Lazarević.
Svaka fotografija nosi neku svoju specifičnost mesta na kojem je nastala, a većina njih potiče iz raznih mora i okeana, mada ih ove godine ima dosta i iz reka i jezera u kojima je mnogo teže fotografisati.
"Zato što je u moru mnogo bogatiji živi svet i sa mnogo manje truda se može napraviti dobra  fotografija, dok u reci ili jezeru je to mnogo teže, jer je siromašniji riblji fond, a i osvetljenje je slabije", kaže Slavko Makara, predsednik Kluba podvodnih aktivnosti Pančevo.
Izložba podvodnih fotografija biće otvorena do 27. marta u kulturnom centru, a u naredna dva dana biće prikazani i podvodni filmovi autora iz sedam država.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.