Festival narodnih orkestara u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival narodnih orkestara u Kikindi

Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle" u Kikindi po 16. put održava jednu od najvećih manifestacija narodnog stvaralaštva u Vojvodini - FENOK. Internacionalni festival narodnih orketara okupio je veliki broj učesnika iz nekoliko zemalja, a u okviru manifestacije održava se i Etno-kamp.

Četiri dana traje Festival narodnih orkestara u Kikindi koji je okupio vrhunske izvođače iz Rusije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Na sceni može da se vidi gotovo sve - od bluza i evergrina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do tradicionalnih koreografija iz svih krajeva sveta. Od igara iz Jugoistočne Srbije, preko Pirota do Banata, pa od Pomorišja do novosadskih tamburaša i sve to uz jedan glavni cilj - očuvanje tradicije.

"To je jako važna stvar da bi se održala naša tradicija i muzika koja treba da se neguje. Sve muzike su dobre, ali našu tradicionalnu treba posebno održavati", kaže šef Tamburaškog orkestra Mile Nikolić.

"Ako nema tradicije, nema ni naroda. Tradicija je pomogla narodu da opstane i do današnjeg vremena", kaže gajdaš iz Bugarske Božidar Simeonov.

Manifestaciju su podržai Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i Grad Kikinda. Ovo je jedna od najvećih manifestacija tog tipa u Vojvodini, a kako bi se poštovanje svoje i tuđe tradicije podiglo na viši nivo, postoji mogućnost da se od sledeće godine manifestacija produži na desetak dana.

"FENOK je dobro mesto na kom se sreću ljudi koji poštuju sopstvenu muzičku tradiciju. Polazim od onoga da ako ne poštuješ sebe, kako ćeš svog komšiju. Tako da priča koja stoji iza kompletne ideje je nešto što već 16 godina uspevamo da uspešno održimo", kaže direktor ADZNM ''Gusle'' Zoran Petrović.

U oviru 16. FENOK-a održava se i Etno-kamp u kojem svi učesnici imaju mogućnost da prošire svoja znanja iz oblasti muzike, tradicije i folklora, a posebno interesovanje mogu da pruže gosti iz Rusije, ansambl "Mnogoletije" koji će polaznicima kampa upriličiti sviranje na instrumentu gusli - ruskoj varijanti citre.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.