Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival “Poezika”: Divanhana među predstavnicima kantautorskog talasa

BANJALUKA- Bh. sastav "Divanhana" nastupiće na 4. regionalnom festivalu autorske muzike "Poezika", koji se od 3. do 5. juna održava u Novom Sadu.

Riječ je o festivalu koji je posvećen kantautorima, autentičnim muzičkim i pjesničkim ličnostima, ali i bendovima kojima tekstovi nisu manje važni od muzike.

Pored "Divanhane", na ovom trodnevnom festivalu nastupiće grupa "Ti", Ana Ćurčin, Lovely Quinces, Kralj Čačka i Dijana Stena.

Četvrto izdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << festivala "Poezika", koji će biti održan u Kulturnom centru Novi Sad (KCNS), predstaviće publici novu kantautorsku scenu u regionu koja doživljava ekspanziju, s obzirom na to da je sve više snažnih autora, ali i publike koja prati i voli njihov rad.

"Divanhana" tradicionalnu muziku Balkana izvodi na upečatljiv, samosvojan način, kao i Dijana Stena, koja svoje tekstove piše i pjeva na italijanskom.

"Kantautorska muzička scena u regionu doživljava pravu ekspanziju, sve je više snažnih autora, ali i publike koja prati i voli rad talentovanih muzičara. Drago nam je što smo prepoznati i pozvani da nastupimo u tom društvu", naveli su iz "Divanhane".

Članovi ovog benda, posvećeni izvođenju tradicionalne pjesme koliko i etnomuzikološkom istraživanju, u svom radu simbolički razgovaraju s muzičkim nasljeđem balkanskih zemalja, osluškuju ga, interpretiraju i prenose drugima, ali ga istovremeno i mijenjaju ličnim kreativnim intervencijama.

Melanholija i sjeta, te neprilagođenost i ranjivost boje muzički izraz Ane Ćurčin jednako koliko i topli, prepoznatljivi glas. Dunja Ercegović iz Hrvatske ljubiteljima savremene folk-rok muzike poznata je kao Lovely Quinces. Grupa "Ti" iz Makedonije je minimalistički elektropop tandem koji je stilski koncept zasnovao na staroj devizi "manje je više", koristeći samo par bazičnih instrumenata, dok su pjesme Kralja Čačka autentičan amalgam različitih žanrova. Dijana Stena je mlada novosadska kantautorka koja se nakon adolescentskog stilskog istraživanja opredijelila za italijanski jezik i format urbane pop-kancone.

"Poezika" svake godine u filmskom dijelu programa predstavlja ostvarenja koja se bave autentičnim muzičkim autorima, a ove godine to je novosadski pisac i muzičar Slobodan Tišma, kome je posvećen film "Maske".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.