Festival Krokodil: Od debate o Bregzitu do rasprada Jugoslavije...

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival "Krokodil": Od debate o Bregzitu do rasprada Jugoslavije...

U okviru književnog festivala "Krokodil" u UK Parobrod danas je održana debata "Između čekića ideologije i nakovnja politike - umetnost u post Jugoslaviji", na kojoj je Bregzit bio povod da se učesnici prisete raspada Jugoslavije.

Reditelj Želimir Žilnik ocenio je da nema mesta poređenju raspada bivše Jugoslavije sa Bregzitom, a istoričarka Dubravka Stojanović navela da su Britanci izabrali da budu svoj na svome, podsećajući da se taj izraz koristio na prostoru bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jugoslavije 1989-90.

Debata je održana iz dva dela, kako je rekla Stojanović za Tanjug, "kao ženska i muška", pa su osim Stojanovićeve na prvoj učestvovale Rumena Bužarovska i Tanja Stupar Trifunović, a na drugoj Oliver Frljić i Želimir Žilnik.

Iako Bregzit nije trebalo da bude tema debate, učesnici su se neizbežno prisetili izlaska Slovenije iz Jugoslavije i svega onoga što je usledilo, zbog čega su, kaže Stojanovićeva, učesnici debate podelili osećaj poraza.

- Uprkos svim racionalnim argumentima i svim savetima finansijskih stručnjaka i računicama, Britanci su izabrali da budu svoj na svome i da se vrate sebi. To su oni argumenti koje smo slušali ovde 1989-90. godine - rekla je Stanojević.

Ona navodi da se sa Bužarovksom i Stupar-Trifunovićevom šalila na račun Jugoslavije kao avangarde koja je prva pokrenula taj čuveni argument "svoj na svome", kao i da se i dalje nada da je Evropska unija racionalni koncept i interesna zajednica, ali ne oko kase, već oko vrednosti koje ona treba da brani.

- Želim da verujem i Žulijanu Asanžu da je Britanija oduvek kočila Evropsku uniju da postane bolja, da postane socijalno pravednija, što je Britanija uvek sprečavala. Sad ostaje da verujemo Asanzu da će ovo biti dobro za Evropsku uniju -rekla je Stojanović.

Tokom drugog dela debate, reditelj Želimir Žilnik, kao engleski đak, kaže da se na temu Bregzita u domaćim medijima navođeni neadekvatni primeri iz naše prošlosti.

- Britanci su bili kolonijalna sila i iz njihove perspektive izlazak iz Unije je drugačija strvar. Porediti izlazak Britanije iz Unije sa raspadom Jugoslavije deluje kao budalaština - rekao je Žilnik.

Hrvatski pisac Oliver Frljić smatra da je Bregzit za Srbiju dramatičan čin, jer je kandidat za članicu, ali da je u pitanju demokratska odluka u kojoj su učestvovali politički nepismeni i nekompetentni, kao i kod nas, s čime se Žilnik ne slaže:

"Raspad Jugoslavije nije došao jer su se mase pobunile, već su političari dizajnirali takvu retoriku i salto mortale u ime ideologije kojom su vladali."

Poznati reditelj smatra i da cenzura u umetnosti u bivšoj SFRJ nije bila tolika koliko se to predstavlja, već da se odluka donosila na osnovu dijaloga kao razgovora koji sadrži intelektualne argumente i kritičke tonove.

- Umetnost ne može da promeni tok stvari, ali umetnost je promenjeni tok - rekao je Žilnik i dodao da umetnici treba da budu srećni što izazivaju gnev onih koje žele da nerviraju.

- Moramo biti svesni da živimo u malim kulturama, gde su mladi pred zidom pred kojim treba da smisle kako da obezbede egzistenciju ako neće da budu robovi aparatčika - poručio je Žilnik na tribinu u Parobrodu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Krokodil: Debata o Bregzitu, raspadu SFRJ...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2016

U okviru književnog festivala "Krokodil" u UK Parobrod danas je održana debata "Između čekića ideologije i nakovnja politike - umetnost u post Jugoslaviji", na kojoj je Bregzit bio povod da se učesnici prisete raspada Jugoslavije...Reditelj Želimir Žilnik ocenio je da nema mesta poređenju raspada...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.