Ferhojgen sa Joksimovićevom i Pajtićem o evrointegraciji Srbije

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhojgen sa Joksimovićevom i Pajtićem o evrointegraciji Srbije

Ministarka zadužena u vladi Srbije za evropske integracije, Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu s bivšim evropskim komesarom za proširenje Ginterom Ferhojgenom. I predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić sastao se danas sa Ferhojgenom.

Vlada je saopštila da je ministarka Joksimović predstavila je plan Srbije za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonima EU.

Ferhojgen i Joksimović su ocenili da je za svaku zemlju koja se nalazi u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pristupanja EU značajan reformski proces.

Ministarka Joksimović je istakla da je sprovođenje strukturnih reformi jedan od strateških ciljeva vlade, ne samo zbog evropskih integracija, već pre svega zbog stvaranja funkcionalne države.

Ferhojgen je istakao da svaka država na putu ka EU treba da napreduje u skladu sa stepenom ostvarenog uspeha sprovedenih reformi.

On je izrazio stav da je Srbija na dobrom putu i da je ozbiljan kandidat, piše u saopštenju.

Bojan Pajtić i Ginter Ferhojgen složili su se danas da je nastavak proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana politički imperativ svih strana u tom procesu.

Kako se navodi u saopštenju DS, Ferhojgen je rekao da proširenje EU nije opcija koja se može odbaciti od strane bilo koga, već najvažniji činilac reformskih procesa u zemljama koje žele da uđu u EU.

Ferhojgen je, kako se tvrdi u saopštenju, izrazio interesovanje i zabrinutost za stanje medijskih i političkih sloboda u Srbiji.

Sagovornici su ocenili da ekonomska kriza ne sme biti uzrok smanjenja slobode medija, jer od nje zavisi i stepen nezavisne kontrole vlasti i uvida građana u njen rad.

Pajtić je, kako je saopšteno, naglasio privrženost DS evropskim vrednostima od osnivanja stranke, i nedvosmislenu podršku nastavku integracionih procesa.

Na sastanku je naglašeno da je za EU, kao globalnog aktera spoljne politike, veoma važno da nastavi sa procesom započetim u Solunu 2003. godine i podrži evropske integracije zemalja kandidata kako bi sa većim kredibilitetom mogla da učestvuje u drugim važnim globalnim izazovima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.