Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2016, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faludža oslobođena od Islamske države

FALUDŽA - Iračka vojna komanda je saopštila da je u potpunosti oslobodila grad Faludžu od pripadnika terorističke organizacije Islamska država, prenosi AP, pozivajući se na komandanta operacije za oslobađanje grada.

Operacija je „završena. Grad je u potpunosti oslobođen“, izjavio je komandant Abdel Vahab el Sadi.

„Nalazeći se u centru grada, u području Golana, objavljujemo da su ga (grad) oslobodili pripadnici antiterorističkih snaga. Saopštavamo narodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Iraka dobru vijest da je bitka za Faludžu završena“, saopštio je el Sadi lokalnim medijima.

Faludža, koja se nalazi u zapadnom dijelu iračke provincije Anbar, bila je pod kontrolom Islamske države od početka 2014. godine.

Premijer Hajder el Abadi 23. maja je objavio početak operacije za oslobađanje grada. Vojska je vodila ofanzivu u nekoliko pravaca uz podršku šiitskih snaga samoodbrane i avijacije međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Kontrola nad gradom je važna za vlasti zemlje, zbog njegove blizine sa Bagdadom: militanti Islamse državea su koristili Faludžu, koja se nalazi 65 km zapadno od prijestonice, za izvođenje napada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.