Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Sloboda medija u Srbiji nezadovoljavajuća

Slovenačka poslanica socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon ocenila je da je situacija u pogledu slobode medija u Srbiji nezadovoljavajuća i da je prostor za objektivno, profesionalno i kritičko izveštavanje znatno sužen, kao i da je situacija još gora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Fajon je u autorskom tekstu za internet portal „Evropski zapadni Balkan“ navela da je kao izvestilac iz senke EP uočila da medijsko okruženje u Srbiji nije povoljno za novinare koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su često žrtve fizičkih i verbalnih napada.

„Indeks slobode medija u svetu za 2015. godinu to jasno oslikava: Srbija je zauzela 67. mesto (od 180 zemalja), što je za 13 mesta niže u odnosu na 2014. Izgleda da se situacija pogoršava i taj me trend brine“, istakla je Fajon.

Ona je podsetila na prošlogodišnje „navodno blokiranje određenih vebsajtova i onlajn sadržaja“, tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i region.

„Onlajn sadržaj koji je prepoznat kao kritika na reakciju Vlade na poplave bio je uklonjen sa nekoliko vebsajtova, a pristup nekima je bio trenutno onemogućen“, navela je Fajon.

Ova poslanica EP, zadužena za praćenje slobode medija u Evropi, kazala je da je situacija u Crnoj Gori „još turobnija“ ističući da se pre nedelju dana dogodio još jedan napad, u kojem je žrtva bila novinarka koja je radila svoj posao.

„Njen automobil je uništen, a ona je ostavljena u strahu i pod policijskom zaštitom. Mi, poslanici Evropskog parlamenta, smo izrazili svoju zabrinutost povodom napada na novinare i medijsku imovinu nekoliko puta, ali izgleda da se situacija nije poboljšala“, navela je Fajon.

Ona je istakla da sve dok se ne razreše slučajevi napada na novinare i dok se ne zadovolji pravda ne možemo očekivati zaustavljanje ovakvog trenda, kao i da je prema indeksu slobode medija, Crna Gora rangirana na 114. mestu, što je drugi najlošiji rezultat u Evropi, dok najslabije 117. mesto među evropskim državama zauzima Makedonija.

„Otkako je vlada Gruevskog preuzela kontrolu nad državom i njenim politikama, došlo je do ozbiljnih optužbi da je sam Gruevski preuzeo kontrolu nad medijima. Nagrađujući samo provladine medije i ignorišući kritiku, Gruevski je stvorio „lažno carstvo“ koje je dobilo svoj epilog pre nekoliko dana kada su se odigrali masovni antivladini protesti a koje nije prenela nijedna makedonska TV stanica“, smatra Fajon.

Prema njenim rečima Tviter i Fejsbuk bili su jedini izvor informacija, ali ipak, „vlada je bila dovoljno cinična“ da ograniči pristup društvenim mrežama na dan protesta.

„Prema svedočenjima onih koji su držali različite zastave i pozivali Gruevskog da ode, internet konekcije su oslabile onemogućavajući postavljanje fotografija sa protesta“, tvrdi Fajon i dodaje:

„Sve ovo me tera da se zapitam: Da li je kontrola javnog mnjenja, građenje lažnih carstava istomišljenika i kršenje temeljnih prava, oličenih u slobodi izražavanja, održivo na duge staze? To svakako nije demokratija, jer osnove demokratije čine slobodni mediji i pluralitet mišljenja“.

Ona je ocenila da u cilju dostizanja „zdravijeg“ stanja medija u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, treba unaprediti dve osnovne oblasti - nepohodan je visok nivo slobode medija kako bi novinarima bilo omogućeno da izveštavaju kritički i bez samocenzurisanja i drugo, bolje regulisanje transparentnosti vlasništva nad medijima.

"Dozvoliti finansijskom kapitalu da određuje protok informacija i kreira javno mjnenje u istorijskim trenucima za ove zemlje - procesu pridruživanja Evropskoj uniji - je prosto neprihvatljivo. Poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda je u srži Evropske unije. Sa druge strane, budućnost Srbije, Crne Gore i Makedonije je u evropskoj porodici naroda“, navela je Fajon.

Ona je zaključila da ima utisak je da stanovnici ovih zemalja žele veću slobodu medija i poštovanje slobode izražavanja nezavisno od njihove budućnosti u EU, zato što im je dosta ukidanja i cenzure, kao i da sofisticirane tehnologijame i društvene mreže vraćaju moć narodu i da je zbog toga optimistična po pitanju dostizanja ovog cilja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.