FPN pao na prijemnom: Test sa greškama

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FPN pao na prijemnom: Test sa greškama

Budući akademci zbog tehničkih grešaka rešavali i neke netačne i besmislene zadatke, tako da je ceo prijemni ispit sada sporan.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Testovi na ovogodišnjem prijemnom ispitu za upis na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu zbog ozbiljnih štamparskih i tehničkih grešaka bili su prepuni nelogičnih i nebuloznih zadataka, piše tabloid "Informer".

Kandidati za akademce, koji su polagali test iz psihologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na smeru socijalne politike i socijalnog rada, susreli su se sa neverovatnim pitanjem koje je doslovce glasilo: "Da li su deca u gradu inteligentnija od gradske dece?" (umesto "od seoske dece", kako je u originalu trebalo da glasi pitanje).

Kandidati za smer žurnalistika rešavali su pitanje o Sretenjskom ustavu, za koji je na testu napisano da je donet 1935. umesto 1835. godine.

Dok se budući brucoši na FPN hvataju za glavu i traže da se testovi ponove, na fakultetu priznaju da su im se potkrale greške, ali tvrde da one nisu uticale na regularnost testova.

Neko mora da odgovara

Generalni sekretar Saveta za monitoring Transparentnost, Mario Spasić, kaže za "Informer" da greške u testu za prijemni ispit mogu biti opasan presedan, jer se na taj način dovodi u pitanje legitimitet samog ispita. "Senat Univerziteta u Beogradu trebalo bi da donese odluku o poništavanju prijemnog ispita na FPN, zakaže novo polaganje i pozove na odgovornost dekana. Visokoškolske ustanove moraju imati viši stepen odgovornosti u društvu, a ovakvo stavljanje kandidata u nejednak i nefer odnos nešto je što akademska javnost ne sme ignorisati", ističe Spasić.

Kandidati koji su polagali testove u utorak kažu da su greške u pitanjima na testovima napravile pravi haos i nadaju se da će prijemni biti poništen.

"Test je bio pun brljotina i nelogičnosti! U zadatku iz ustava i prava građana omašili su ceo vek donošenja Sretenjskog ustava, umesto 1835. stajalo je 1935. godina. Mnogi od nas nisu znali da li je promašeno ime ustava ili godina donošenja i na koji akt se tu tačno misli. Znate kako, kada rešavate tako važan test i mnogo manje greške mogu da vas zbune, a kamoli jedna ovako velika", kaže za tabloid M. P, potencijalna studentkinja novinarstva.

I test iz psihologije koji su polagali budući brucoši na smeru socijalne politike i socijalnog rada imao je pogrešno formulisano pitanje koje mnogi studenti pritom ocenjuju kao veoma uvredljivo.

"Na testu iz psihologije dobili smo pitanje: "Da li su deca u gradu inteligentnija od gradske dece?" Posle su nam rekli da je trebalo da stoji: "Da li su deca u gradu inteligentnija od seoske dece?" Svejedno, mislim da su mogli da smisle neko prikladnije pitanje, jer ovako formulisano može da uvredi nekog ko dolazi iz seoske sredine", kaže S. N., koja planira da studira socijalni rad.

Kandidatima je na licu mesta ukazano na greške u pitanjima, tako da nema tu ništa sporno kaže doc. dr Marko Simendić, prodekan za studije prvog stepena na FPN. Pitanje iz psihologije pogrešno je formulisano prema udžbeniku Slavoljuba Radonjića i Nikole Rota "Psihologija za drugi razred gimnazije", ali je greška uočena i svi kandidati na licu mesta obavešteni su o tome da će im bilo koji odgovor biti priznat kao tačan - objašnjava Marko Simendić.

Međutim, sa druge strane, prodekan za studije prvog stepena na FPN doc. dr Marko Simendić tvrdi za Informer da ni u jednom trenutku regularnost prijemnog ispita nije bila dovedena u pitanje.

"Kandidati su na licu mesta dobili povratnu informaciju o pitanjima koja su ih zbunjivala, na štamparske greške je ukazano i nijedan kandidat nije doveden u neravnopravan položaj u odnosu na svoje kolege. Testovi na FPN sadrže 180 pitanja, tako da ne može biti reči o tome da je test bio "pun grešaka", ističe Simendić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SKANDAL SPORAN UPIS NA FPN Haos na prijemnom zbog IDIOTSKIH gresaka u testovima

Izvor: medio.rs, 30.Jun.2016

Budući akademci zbog tehničkih grešaka rešavali nebulozne i nelogične zadatke. Jedno pitanje iz psihologije glasilo: Da li su deca u gradu inteligentnija od gradske dece?. U testu iz Ustava pisalo da je Sretenjski ustav donet 1935?!..Testovi na ovogodišnjem prijemnom ispitu za Fakultet političkih...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.