FOTO: Uz ovaj čip napunite bateriju za 10 minuta

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Uz ovaj čip napunite bateriju za 10 minuta

Punjenje telefona često oduzima dosta vremena, a uz novi čip, u budućnosti, naše mobilne uređaje ćemo puniti za 10 minuta.

Rakid Jazami sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvio je komponentu koja će promeniti način punjenja telefona. Litijum jonske baterije pune se polako kako se ne bi pregrejale, ali Jazamijev čip omogućava neometano punjenje baterije za 10 minuta i to bez opasnosnosti od pregrevanja.

Tehnologija koristi algoritam za praćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koliko je puna baterija, kao i njenu temperaturu i voltažu. - Rizik od kvara ili zapaljenja je veoma nizak, ali se godišnje proizvede nekoliko milijardi baterija, tako da šansa jedan prema milion znači više od hiljadu kvarova - rekao je Jazami.

Iako patent još nije licenciran, Jazami već pregovara sa kompanijama "Soni", "Sanjo", "Samsung" o primeni ovog čipa.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.