(FOTO) Počelo okupljanje građana oko Kuće cveća

Izvor: Press, 26.Okt.2013, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) Počelo okupljanje građana oko Kuće cveća

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani će prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Dačića, od Jovanke Broz oprostiće se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

U podne je predviđeno obraćanje premijera, zatim Zečevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i Aleksića, a pola sata kasnije će mesto gardista pored kovčega zauzeti počasna straža Šeste ličke divizije.

Građani će zatim u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera.

Na ploči će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da će sahrana biti obavljena "bez velike pompe, gužve i velikih troškova", ali da će "u svakom slučaju to biti sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države".

"To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo", rekao je Ljajić.

Do sada je potvrđen dolazak na sahranu više delegacija, među kojima su delegacija Srba iz Hrvatske, koju će predvoditi poslanik Milorad Pupovac, delegacija Crne Gore u kojoj će, pored ambasadora Igora Jovovića biti i predstavnici SUBNOR, zatim bivši ambasador u Beogradu Anka Vojvodić i Sofija Klikovac.

Dolazak na sahranu je najavilo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.