FILM NAGRAĐEN U RUSIJI: Pesma Đurđevdan nastala u strahotama Jasenovca

Izvor: Kurir, 04.Jul.2015, 04:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILM NAGRAĐEN U RUSIJI: Pesma Đurđevdan nastala u strahotama Jasenovca

Film „Ðurđevak crveni“ mladog beogradskog reditelja Aleksandra Ðurovića ovenčan je drugom nagradom u konkurenciji kratkometražnog filma na nedavno završenom filmskom festivalu u Jaroslavu u Rusiji.

U fokusu je priča o Jasenovcu i nastanku pesme „Ðurđevdan“, a ostvarenje otkriva tragične okolnosti u kojima je nastala. U glumačkoj ekipi su Tanasije Uzunović, Goran Jevtić, Andrej Šepetkovski, Vladimir Tešović i Nenad Savić. Hadži-Aleksandar Ðurović se nije bavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << politikom, niti je, kako kaže, želeo da na eksplicitan način prikaže nasilje, već je nastojao da film bude univerzalna antiratna priča, ali i svojevrsno upozorenje.

Film za opšte dobro

- Poslednjih decenija pesma „Ðurđevdan“ peva se na svadbama, utakmicama, rođendanima, proslavama novih godina, a većina ljudi i ne zna okolnosti pod kojima je nastala - ističe mladi reditelj:

- Svestan sam da moj film verovatno ne može da prođe na festivalima na Zapadu, ali ja sve filmove radim pre svega za svoju dušu u nastojanju da ispričam priču za opšte dobro.

Nalik dokumentarcu

Film „Ðurđevak crveni“ rađen je u crnobeloj tehnici kako bi estetika bila u maniru pedesetih i šezdesetih i da kompletna atmosfera bude slična dokumentaristici.

(Lj. R.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.