FIKCIJA Ovako bi Amerika izgledala da su je okupirali nacisti i Japanci

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIKCIJA Ovako bi Amerika izgledala da su je okupirali nacisti i Japanci

"Šta bi bilo, kad bi bilo" glavna je tema filma "The Man In The High Castle" u produkciji Ridlija Skota, koji se zasniva na romanu Filipa K. Dika iz 1962. godine, čija je tema zamišljeni svet u kome su nacisti i Japanci pobedili u Drugom svetskom ratu.

Ovo je jedini Dikov roman ovenčan ovenčan prestižnom nagradom “Hugo”, koja se dodeljuje za dela iz oblasti naučne fantastike.

Radnja se odigrava 1962. u pokorenoj Americi, koja je podeljena na Veliki Nacistički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rajh, od Atlantika do Stenovitih planina, i Japanske Pacifičke Države na obali Tihog okeana.

U početnoj sceni vidimo propagandni film o životu u Americi, koji na zastrašujući način prikazuje okolnosti u kojima Amerikanci prihvataju nacistički režim.

“Ovo je novi dan”, objavljuje narator. “Sunce izlazi na istoku. Širom naše zemlje muškarci i žene odlaze da rade u fabrikama i na farmama kako bi izdržavali porodice. Svi imaju posao. Svi znaju kakvu ulogu igraju u očuvanju snage i bezbednosti naše zemlje. Zbog toga se danas zahvaljujemo našim hrabrim vođama, znajući da smo jači, ponosniji i bolji.”

Samo na kraju filma se eksplicitno ukazuje na nacističku vlast:

“Da, ovo je novi dan u našoj ponosnoj zemlji, ali najbolji dani nam možda tek predstoje. Zig hajl!”

Ovako izgleda nacistički Tajms skver:

 A ovako japanski San Francisko:

Sudeći prema propagandnom filmu, aspekti života u nacističkoj/japanskoj Americi nisu loši, iako vlast brutalno guši svaki otpor.

Pobednici - naročito Nemci, koji su razvili prvu atomsku bombu - doživljavaju tehnološki i ekonomski procvat koji može da se meri sa svim što je Amerika doživela u posleratnoj eri.

Ovako ulepšana slika doprinosi da nagoveštaj o tome koliko bi nehumane mogle da budu sile Osovine izaziva još veći šok. U jednoj sceni vidimo pripadnika pokreta otpora, koji prvi put putuje zemljom. Dok razgovara sa nacističkim policajcem koji mu je pomogao da zameni gumu na njih se spušta kiša pepela.

“To je bolnica”, objašnjava policajac. “Utorkom spaljuju bogalje, smrtno bolesne - talog države.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.