F1: Hamiltonu otvoren put do titule

Izvor: Mondo, 22.Nov.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

F1: Hamiltonu "otvoren" put do titule

Odluka o novom šampionu Formule 1 "pada" u nedelju nešto posle 14 časova, kada bude počela trka u Abu Dabiju. Rozberg na "polu".

Foto: Guliver/Getty Images/Mark Thompson Hip-hop style - Luis Hamilton, Mercedes.

Niko Rozberg prvi, Luis Hamilton drugi.

To je ishod zvaničnog treninga za poslednju trku F1 sezone, VN Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ukoliko to bude poredak dvojice Mercedesovih pilota i na kraju trke, novi šampion, posle četvorogodišnje vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Sebastijana Fetela iz Red Bula, postaće Hamilton.

Rozbergu je potrebna pobeda u Abu Dabiju, na pisti "Jas Marina", uz najmanje treću poziciju Hamiltona, kako bi u istorijskom nadmetanju na "duple bodove", na kraju došao do prve titule prvaka.

S te strane, ishod treninga baš je onakav kakav su najavljivali pojedini analitičari Formule 1, pod pretpostavkom da je Hamiltonu bezbednije da se vozi iza Rozberga kako bi izbegao bilo kakvu mogućnost kontakta. Ove sezone, ako se izuzmu kvarovi na Mercedesovim bolidima i greške dvojice konkurenata za titulu, niko nije imao tempo da ih prati.

Rozberg je ostvario brži krug od svog klupskog kolege Britanca Luisa Hamiltona za 0,386 sekunde, pa će tako trenutno vodeći u generalnom plasmanu vozača startovati sa druge pozicije.

Nemcu je ovo 15. pol pozicija u karijeri, a 11. ove sezone. On je najbrži krug na stazi Jas Marina izvezao u vremenu od jenog minuta i 40,480 sekunde.

Pred poslednju trku sezone, Hamilton ima 17 bodova višse od Rozberga, što znači da je Britancu potrebno da bude prvi ili drugi na trci, bez obzira na rezultat Nemca. S druge strane, ukoliko Rozberg trijumfuje potrebno mu je da Hamilton bude u najboljem slučaju treći.

S treće pozicije na sutrašnjoj trci startovaće vozač Vilijamsa Valteri Botas iz Finske, dok će mu društvo u drugom startnom redu praviti klupski kolega Brazilac Felipe Masa.

U trećem startom redu našao se dvojac Red Bula - Danijel Rikardo i Sebastijan Fetel.

Prvu desetoricu kompletiraće vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat iz Rusije, Britanac Dženson Baton u Meklarenu i dvojac Ferarija - Finac Kimi Raikonen i Španac Fernando Alonso.

Trka za Veliku nagradu Abu Dabija, poslednja u šampionatu Formule jedan startovaće u 14.00 po srednjeevropskom vremenu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.