Evo za koje zločine dela Srbija traži Haradinaja, a nema u haškoj optužnici

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2017, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo za koje zločine dela Srbija traži Haradinaja, a nema u haškoj optužnici

Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova dela koja nisu bile u optužnici Haškog tužilaštva i za to ima dokaze, tvrdi advokat Toma Fila.

- Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da on bude oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari - rekao je Fila za Tanjug povodom ocena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu.

Upitan pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila kaže da tamošnji sud mora na osnovu naših dokaza da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi sud treba da uverimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na naš zahtev za izručenje.

- Reakcija celog zapada je da mi ne treba da raspisujemo poternice i da zločini počinjeni nad Srbima ne treba da budu kažnjeni - rekao je Fila.

On takođe smatra da je za Srbiju neprihvatljiv predlog Marka Ellisa, izvršnog direktora Međunarodne advokatske komore prema kojem Srbija ima mogućnost da prizna da se radi o politički osetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima.

- To je mač sa dve oštrice - naveo je Fila.

On veruje da bi Francuzi odbili da to prihvate, a da bi Srbija tako priznala da bi suđenje bilo političko.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je u utorak francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja.

Uz zahtev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.  

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.