Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eros, logos i etos

Tema romana Ljubav, i ono drugo Čede Nedeljkovća je iskušenje i pisac ga je mogao tako i nazvati. U ispovednom razgovoru, žestokoj moralno-psihološkoj i estetskoj vivisekciji muško-ženskih odnosa, koji se vodi u bolnici autor pokreće pitanje koje su etičke granice u odnosu muža i žene i u kolikom su skladu, ili neskladu, emocionalno i etički.

Jedna od učesnica u razgovoru kaže da su prava dobra samo onda dobra kada su moralna i kada su u skladu sa logosom. A da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su eros, s jedne, i logos i etos, s druge strane, u harmoniji? Etos je prevashodno racionalna kategorija, a Rajka, junakinja romana, polazeći od emocija, kaže morala sam da oslušnem svoje telo koje je gušilo moj duh i dodaje da ne može jedan čovek, ma koliko bio pametan i dobar, iscrpiti njeno telesno bogatstvo. Brak je, ipak, kako se iz romana može zaključiti, jednačina sa mnoštvom nepoznatih u koju ulaze dosada, krize srednjih godina u kojima je žena najčešće rekvizit pred ogledalom, usamljena, u intimnom životu uglavnom nezadovoljna, baš onakva kako joj je sudbinu pokazao Frojd - da je ona žrtva svoje anatomije! Onaj koji voli mora i da pati. Jer, svojom mudrošću žena će uvek odlagati onu čašu koja dolazi posle čaše meda. Spasiće se svi oni koji snagom svog karaktera koji je celog života šiban zaobiđu onaj drugi gutljaj kako bi u sećanju ostao onaj što je veliki u svojoj estetskoj formi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.