Erdoganov het-trik: Kako je Sultan postao saveznik

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganov "het-trik": Kako je "Sultan" postao "saveznik"

Beograd -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u jednom danu od “Sultana sa Bosfora“ postao značajan “faktor mira i stabilnosti“.

Ponedeljak 27. jun će ostati u modernoj istoriji Turske upisan kao dan kada je njihov lider zabeležio “het-trik“.

Sve je počelo još u nedelju, kada je navedeno da je postignuto primirje u odnosima Izraela i Turske, što je zvanično objavljeno dan kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usledilo je i dugo čekano izvinjenje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali i zeleno svetlo iz Brisela za nastavak evrointegracija.

Ta tri pitanja su mesecima bila na dnevnom redu i prestavljala su kamen spoticanja u odnosima Ankare sa ostatkom sveta, svako iz svog razloga.

Ključni događaj je svakako “duboko izvinjenje“ koje je Erdogan uputio ruskom kolegi, a na to se od novembra, kada su turske vojne snage iznad granice Sirije i Turske oborile ruski borbeni avion, da bi potom, na tlu, brutalno bio ubijen ruski pilot.

Sve što je usledilo zatim ličilo je na konflikt koji nema ko i kako da reši, Moskva je udarala u klin, optužujući Ankaru za saradnju sa džihadistima i tražeći hitno izvinjenje, dok je iz turske prestonice konstantno udarano u ploču – činilo se da je izvinjenje potez koji ponosni Erdogan neće sebi dozvoliti.

Kada je došlo do zaoštravanja između Moskve i Ankare, kao moguća “saveznička zamena“ pojavio se Izrael, ali je prepreka bilo šestogodišnje “neprihvatanje“ dve države. I tu je došlo do izvinjenja, Tel Aviv je zatražio oproštaj zbog ubijanja turskih pripadnika humanitarnih organizacija u Gazi, Ankara je to prihvatila i stvoreni su uslovi za ponovnu razmenu diplomata, što nije bio slučaj u prethodnih šest godina.

Na sve to, stigla je i potvrda da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija Evropske unije i Turske, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Ankare.

Zvaničnici Evropske unije su naveli da je održavanje tog sastanka utanačeno mnogo ranije i da je deo sveukupnog sporazuma dve strane o rešavanju migrantske krize, bez obzira na to što se vraćanje izbeglica i dalje odvija veoma sporo i s neprestanim prekidima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sultan klekao pred Putinom

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u jednom danu od "Sultana sa Bosfora" postao značajan "faktor mira i stabilnosti". Ponedeljak 27. jun će ostati upisan u modernoj istoriji Turske upisan kao dan kada je njihov lider zabeležio "het-trik"...Sve je počelo još u nedelju, kada je navedeno da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.