Erdogan besan zvog novog austrijskog Zakona o islamu!

Izvor: Kurir, 03.Mar.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan besan zvog novog austrijskog Zakona o islamu!

Dosad je 65 imama u Austriji bilo zapravo zaposleno u turskoj verskoj upravi Dijanet i iz Turske dobijalo svoju platu, što novi zakon zabranjuje

BEČ - Prošle srede austrijski parlament je doneo novi Zakon o islamu i od tada je tema je mnogih polemika. Podržška je stigla od Nemačke i Vatikana, Redžep Erdogan, predsednik Turske, oštro je reagovao na izglasavanje ovog zakona.

"Austrijski Zakon o islamu je sredstvo za potčinjavanje muslimana", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Erdogan i dodao da " da su koraci koje preduzima Austrija u suprotnosti sa EU, koja navodno želi da joj se Turska približi a dopušta ovakve zakone".

Turska se oseća direktno pogođena novim austrijskim zakonom, jer zabranjuje finansiranje iz inostranstva verskih udruženja i njihovih rukovodilaca. Dosad je 65 imama u Austriji bilo zapravo zaposleno u turskoj verskoj upravi Dijanet (Diyanet) i iz Turske dobijalo svoju platu.

Erdogan smatra da se članice EU sada ponašaju kao Turska 1997. godine, kada je vojni vrh smenio vladu islamističkog premijera Erbakana. Erdogan i drugi islamsko-konzervativni političari u Turskoj smatraju zbacivanje Erbakana kao akciju obespravljivanja vernih muslimana. Ministar za saradnju Turske sa EU, Volkan Bozkir,  kaže da će Turska "preduzeti sve da zaštiti muslimane u Austriji od štetnih posledica ovog zakona".

Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), austrijski ministar spoljnih poslova, odbacuje ove kritike kao neosnovane.

"Želimo islam u Austirji, koji će se razvijati slobodno, bez uplitanja iz inostranstva«, izjavio je Kurc i podsetio da je Austrija (Austrougarska) još 1912. priznala islam kao jednu od religija u državi, te da je sada Austrija donekla zakon kojim "verska zajednoica dobija prava i dužnosti".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.