Er Srbija ulazi u trku za Kroacija Erlajns?

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Er Srbija ulazi u trku za Kroacija Erlajns?

Izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Er Srbija u dogledno vreme kupiti jednu balkansku avio-kompaniju stiže u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava da nađe kupca ili strateškog partnera za Kroacija Erlajns, piše zagrebački Večernji list u tekstu pod naslovom "Er Srbija ulazi u trku za Kroacija Erlajns?".

"Vučić nije naveo koja bi to avio-kompanija bila, no rekao je i da bi srpski nacionalni avio-prevoznik dosad već kupio dve ili tri avio-kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u regionu da nema političkih prepreka za to", navodi list. Er Srbija, otkako je u nju 2013. godine sa 49 odsto udela ušao moćni Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, beleži velike stope rasta, pa je Vučic kazao i da srpska avio-kompanija posluje ubedljivo najbolje u celoj regiji, dodaje se u tekstu.

"Kao prva moguća akvizicija Er Srbije u stručnim krugovima se navodi crnogorski Montenegro Erlajns, koji je ovog meseca potpisao memorandum o strateškoj i komercijalnoj saradnji s Etihadom", dodaje dalje Večernji i konstatuje da "Vučićeve izjave o akvizicijama Er Srbije u regionu stižu u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava naći kupca ili strateškog partnera za Kroacija Erlajns". U tekstu se navodi da je hrvatska vlada za to angažovala fond Svetske banke IFC, koji je ispitao interesovanje 13 svetskih avio-kompanija za hrvatskog avio-prevoznika i podseća da su u drugi krug interesenata ušli nemačka Lufthanza, grčki Egejan Erlajns i turski Turkiš Erlajns, s kojima će predstavnici IFC-a nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u Kroacija Erlajns -– dokapitalizacijom, kupovinom ili strateškim partnerstvom.

Nakon tih razgovora, sledeće godine će biti raspisan međunarodni javni tender na koji će moći da se jave i druge avio-kompanije, pa tako i Er Srbija, koja će, kako se navodi, s obzirom na to da Srbija nije u Evropskoj uniji, moći da stekne najviše 49 odsto deonica hrvatske avio-kompanije. IFC nije kontaktirao s Er Srbijom zbog Kroacija Erlajnsa, ali zato jeste s Etihadom, koji je pokazao interes za hrvatskog avio-prevoznika.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.