Epidemija mišje groznice kod Niša

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija mišje groznice kod Niša

Trideset osoba je obolelo u selu Zaplanjska Toponica, opština Gadžin Han, od tularemije, akutne zarazne bolesti koju prenose glodari, rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović.

Jedno dete leči se na Dečjoj klinici i jedna žena je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, dok se ostali leče ambulantno, ističe Tiodorović. Dodaje da je epidemija pod kontrolom lekara i stručnih ekipa.

"Izvor zaraze su glodari, najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima", navodi epidemiolog i dodaje da to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku.

Znaci oboljevanja su povišena temperatura, bol u grlu, uvećanje limfnih čvorova, a inkubacija može da traje 10 do 17 dana. Kada se bolest otkrije na vreme, uspešno se leči, navodi Tiodorović.

Iz preventivnih razloga seoski vodovod se ne koristi, a stručne ekipe više puta su obišle selo i naložile mere, kao što su pojačana opšta i lična higijena, deratizacija i upotreba maske prilikom obavljanja poslova na selu.

Povodom epidemije, u Gadžinom Hanu je održana sednica Štaba za vanredne situacije radi pomoći stanovnicima Zaplanjske Toponice u dopremanju vode i maski.

Tiodorović ukazuje da je ove godine primetan znatan rast populacije glodara, što ukazuje i povećan broj oboljevanja od mišje groznice u prirodnim žarištima bolesti u Srbiji. Broj mišjih groznica ove godine bio je dva puta veći u odnosu na broj zabeleženih oboljevanja u prethodnim godinama do 2006.

To znači, ukazuje Tiodorović, da postoji mogućnost da se tularemija javi i u drugim delovima Srbije, u prirodnim žarištima te bolesti - Stara i Suva planina, kao što je to slučaj sa Zaplanskom Toponicom, ali su to i Rtanj i Kopaonik, kao i planine Zapadne Srbije.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Gadžin Han, epidemija zečje groznice

Izvor: RTS, 22.Dec.2014

Trideset osoba je obolelo u selu Zaplanjska Toponica, opština Gadžin Han, od tularemije, akutne zarazne bolesti koju prenose glodari, potvrdio je za RTS v. d. direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović...Jedno dete leči se na Dečjoj klinici i jedna žena je na Klinici za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.