Entiteti ne mogu organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Entiteti ne mogu organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi

SARAJEVO - Državne pravosudne institucije predviđene su Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH. Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Ni jedan od entiteta ne može organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi.

Ovo je danas rečeno iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u odgovoru na molbu za komentar jučerašnje najave predsjednika Republike Srpske o održavanju referenduma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Dodik je najavio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti "da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Iz Ambasade SAD, međutim, naglašavaju  da je nezavisno pravosuđe temelj svake demokratije i svi trebaju da ga poštuju.

“Sud BiH i Tužilaštvo BiH moraju temeljno istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina i nastaviti procesuirati relevantne slučajeve u skladu sa zakonima ove zemlje “, rečeno je iz Ambasade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.