Napad na aerodrom Ataturk - 36 žrtava, oko 150 ranjenih

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na aerodrom "Ataturk" - 36 žrtava, oko 150 ranjenih

Istanbul -- U terorisitičkom napadu na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu u utorak uveče ubijeno je 36, a ranjeno 147 ljudi. Broj žrtava bi još mogao da raste.

Potvrđeno je da su napad izvršili bombaši samoubice, sumnja se na ID, ali to nije potvrđeno. Broj mrtvih je na 36, dok je ranjenih 147, kaže turski ministar pravde.

U napadu su učestvovala trojica napadača koji su se razneli, a bilo je i pucnjave. Kako se navodi, žrtve napada su uglavnom Turci, ali ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stranaca.

Eksplozija se dogodila na terminalu za dolaske međunarodnih letova.

Rojters javlja da su dvojica otvorila vatru na glavnom ulazu u aerodrom da bi se potom razneli. Policija je zapucala pokušavajući da ih spreči pre nego što su došli do dela sa bezbednosnim proverama u delu sa dolascima.

„Prema informacijama koje sam ja primio na ulazu na aerodrom terorista je prvo otvorio vatru iz kalašnjikova i onda se razneo“, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

Turska policija je potom počela sa evakuacijom aerodrome.

NBC njuz, pozivajući se na svedoke, prenosi da se jedan policajac rvao sa jednim od bombaša pre nego što je aktivirao bombu.

Portparol istanbulske policije ranije je izjavio za „Gardijan“ da je „bomba eksplodirala na aerodromu i da ima mnogo žrtava“, dodajući da tačan broj nije poznat.

Osim toga, rekao je da je jedna osoba, „možda terorista“, otvorila vatru na policiju ispred aerodroma kako bi pokušala da dođe do međunarodnog terminala kako bi detonirala bombu.

Posle napada turski predsednik Redžep Taip Erdogan održao je sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.

Na društvenim mrežama objavljena je i navodna fotografija kalašnjikova sa aerodroma.

Osim toga, navodi se i da se pucnjava čula s parkinga aerodroma, kao i da su policajci pucali kako bi "neutralizovali" osumnjičene".

Svedoci kažu da su taksisti ranjene prevozili na aerodrom.

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko fotografija na kojima se vidi aerodrom nakon eksplozija, kao i video-snimak na kojem se vide hitne službe kako dolaze na mesto eksplozije. Osim toga, vide se i brojna tela na zemlji, ali nije poznato da li su to ranjeni ili mrtvi.

Objavljeno je i nekoliko snimaka sa aerodroma na kojima se vide uspeničeni putnici.

Nekoliko terorističkih napada u Turskoj izvršeno je u poslednjih nekoliko meseci.

Ataturk je najprometniji i najveći aerodrom u Turskoj, samo je prošle godine kroz taj aerodrom prošao 61 milion putnika.

Upozorenje, fotografije mogu biti uznemirujuće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.