Turska: Jastrebovi Kurdistana preuzeli odgovornost VIDEO

Izvor: B92, 10.Dec.2016, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Jastrebovi Kurdistana preuzeli odgovornost VIDEO

Istanbul -- Najmanje 38 osoba je ubijeno, a još 166 je ranjeno u dve eksplozije koje su odjeknule kod stadiona fudbalskog kluba “Bešiktaš“ u Istanbulu.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Solu izjavio je da je meta eksplozije automobila bombe bio autobus s pripadnicima interventne policijske jedinice raspoređene zbog utakmice.

On je rekao da su meta napada bili policajci, a da su svi sem dvoje poginulih bili pripadnici policije.

Desetoro ljudi je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšeno na osnovu podataka iz detoniranog vozila, prenose agencije. Prvo je eksplodirao automobil bomba minut kasnije se razneo bombaš samoubica, rekao je ministar, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, 17 povređenih je u operacionoj sali, a još šestoro je na intenzivnoj nezi.

Odgovornost za napad preuzela je militantna kurdska grupa "Jastebovi slobode Kurdistana" (TAK)

Zamenik premijera Numan Kurtumlus izjavio je da se bombaš samoubica razneo 45 sekundi nakon što je eksplodirao automobil bomba.

Samoubilački napad izveden je u parku u blizini stadiona fudbalskog kluba Bešiktaš, dok je automobil bomba eksplodirala ispred stadiona, rekao je Sojlu, nazivajući napad "okrutnom zaverom".

Turska tv stanica NTV je navela da su posle eksplozija bezbednosne snage detonirale sumnjivi paket ispred stadiona, preneo je Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u Istanbulu izvršen teroristički napad i da je cilj napadača bio da izazovu što veći broj žrtava, dok je ministar saobraćaja Ahmet Arslan objavio je na Tviteru da je u pitanju bio teroristički napad.

Eksplozije su se dogodile dva sata posle okončanja utakmice. Prema navodima medija, najmanje jedna eksplozija odjeknula je oko dva sata posle fudbalske utakmice Bešiktaša i Bursaspora, kod izlaza za publiku gostujućeg tima.

AP navodi da su odjeknule dve eksplozije i prenosi izjave svedoka da se i čuje pucnjava, što ukazuje i na oružani napad na policiju.

Na fotografijama i snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se videti dim iz velike daljine.

Turska je poslednjih meseci bila meta napada u nekoliko gradova u kojima je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eksplozija kod stadiona Bešiktaša nakon utakmice

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2016

Snažna eksplozija dogodila se u blizini stadiona Bešiktaša u Istanbulu, dva sata nakon što je završena fudbalska utakmica...Očevici kažu da je policija zatvorila ulice oko stadiona nakon eksplozije..."Raša tudej" javlja da su se dogodile dvije snažne eksplozije...Turska televizija prikazala...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.