Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Kosovski Albanac Seljver Haradinaj poginuo je, a dvoje dece povređeno je kada je eksplodirao plastični eksploziv na njegovom prozoru u Kosovskoj Mitrovici.

Haradinaj živi u naselju "Tri solitera" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti rekao je novinarima da su nepoznate osobe postavile plastični eksploziv na prozor stana porodice Haradinaj koji se nalazi u prizemlju zgrade.

Seljver Haradinaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u trenutku eksplozije, koja se desila noćas oko 1.30, u stanu bio sa suprugom i četvoro dece.

"Eksplozivna naprava za koju se veruje da je plasticni eksploziv, postavljena je i aktivirana na prozoru porodice Haradinaj, u prizemlju. U ovom napadu smrtno je stradao Selver Haradinaj, dok se njegova supruga i četvoro dece nalaze na lečenju u Mitrovačkoj bolnici sa lakšim povredama. Za sada nema uhapšenih i osumnjičenih", kaže regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti.

Eksplozija koja se dogodila noćas sat i po posle ponoći bila je toliko snažna da se čula praktično u čitavom gradu.

"Motivi i počinioci ovog zločina su nepoznati, a istragu slučaja vodi regionalna istražna jedinica kosovske policije. Od siline eksplozije na licu mesta mogli su se videti ostaci razbijenog stakla, a koliko je bila snažna govori i činjenica da su je osetili i čuli Mitrovčani koji žive u sasvim drugom delu grada. Na lice mesta su nakon incidenta stigle jedinice kosovske policije i Kfora koje su obezbedile mesto i započele istragu", kaže za B92 novinar Tanjuga Željko Tvrdišić.

Naselje "Tri solitera" nalazi se u blizini reke Ibar koja deli grad na severni i južni deo, i u njemu žive pripadnici svih etničkih zajednica koje žive na Kosovu.

Specijalni predstavnik EU Samjuela Žbogara izrazio je saučešće povodom smrti smrti Seljvera Haradinaja.

"Vest o eksploziji koja je ubila gospodina Selvera Hejredinaja u Mitrovici rano jutros me je šokirala . Moje saučešće njegovoj porodici. Razumeo sam da Euleks sprovodi istragu u saradnji sa kosovskim vlastima. Nadam se brzoj i uspešnoj istrazi. U međuvremenu, apelujem na sve zajednice da ostanu mirne i ostave ovo pitanje u rukama policije ", rekao je Žbogar.

Osuda napada u Mitrovici

Kabinet predsednice Kosova, Atifete Jahjage, kosovska vlada i političke partije su najoštrije osudili napad u Mitrovici u kojem je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, i zatražili od policije da što pre pronađe počinioce tog dela i izvede ih pred lice pravde.

"Takvi nasilni akti i napadi su neprihvatljivi i ne doprinose stabilnosti u zemlji. Oni ometaju stalne napore za uspostavjanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova, posebno u severnom delu zemlje", kaže se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.

Vlada Kosova takođe je osudila teroristički akt u kojem je život izgubio jedan građanin Kosova u severnom delu Mitrovice.

Posebnim saopštenjima za medije ovaj kriminalni akt su osudili Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret Samoopredelenje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da ovaj napad može izazvati tenzije na severu Mitrovice i zatražio od direktora policije Kosova da se u tom delu Mitrovice raspredi jedna stalna policijska patrola.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.