Ekonomične cipele - rastu s dečjim stopalom

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomične cipele - rastu s dečjim stopalom

Roditeljima dece u zemljama u razvoju teško je da nabave novi par cipela za potomke jednom kada "prerastu" staru obuću, ali Kenton Li (Kenton Lee), koji je svojevremeno živeo i radio u Najrobiju, dizajnirao je "cipele koje rastu" s dečjim stopalom, piše Independent.

Lijeva kompanija "Because International" osmislila je mekane sandale koje se uz pomoć kopči i kaiševa i vrlo mekanog savitljivog gumenog djona vrlo jednostavno prilagođavaju dečjem stopalu koje do puberteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vrlo brzo raste i menja se.

Zamišljeno je da svako dete dobije manji i veći par sandala, koje će moći da nosi otkad prohoda do četrnaeste ili petnaeste godine. Svaki par može se prilagoditi u pet različitih veličina.

Na ovu zamisao Li je došao dok je 2007. kad je radio u Najrobiju, gledao bosonogu decu kako se igraju ogrubelih i često izranjavanih stopala.

U mnogim nerazvijenim zemljama deca su zbog siromaštva prisiljena da hodaju bosonoga, a po podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko dve milijarde ljudi u svetu pati od bolesti koje prenose razni paraziti koji žive u tlu.

U putnu torbu koja se sme uneti u kabinu aviona stane 50 pari sandala koje rastu, pa ih je jednostavno transportovati. Svaki par spremljen je u posebnu vrećicu koja može da posluži i kao torba za školu, na što su Li i saradnici mislili izrađujući ovu obuću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.