Ekolozi upozoravaju - tigrovi na ivici opstanka

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekolozi upozoravaju - tigrovi na ivici opstanka

Tigrovi se nalaze na ivici opstanka, jer je njihova populacija u divljini opala za 97 odsto u poslednjih 100 godina, saopštio je danas Svetski fond za prirodu (WWF).

Povodom Svetskog dana tigrova, iz WWF-a podsećaju da je krivolov danas najveća pretnja po tigrove u prirodi, jer zajedno sa slonovačom i rogom nosoroga, širom Azije postoji velika potražnja za proizvodima od tigrova.

Statistika TRAFFIC-a, mreže koja prati trgovinu divljim životinjama i biljkama, pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je najmanje 1.590 tigrova uhvaćeno u periodu od januara 2000. do aprila 2014. godine.

Iz WWF-a navode da je to u proseku dva tigra nedeljno i upozoravaju da je stvaran nivo krivolova najverovatnije znatno viši. Postoji bojazan da zemlje koje ne rade monitoring tigrova imaju visoku stopu krivolova, a da toga nisu ni svesne.

Trenutno, broj tigrova u divljini poznat je za Indiju, Nepal i Rusiju, jer te zemlje imaju redovan monitoring. Brojnost populacija uskoro će biti poznata za Butan, Bangladeš i Kinu, gde se trenutno vrše istraživanja, ali je nepoznat tačan broj

tigrova koji naseljavaju Maleziju, Indoneziju, Tajland, Mjanmar, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

Na "Samitu tigrova" 2010. godine u Sankt Peterburgu, kada su se zemlje koje naseljavaju tigrovi obavezale na "Tx2 cilj" (udvostručavanje broja tigrova u prirodi do 2022. godine), smatralo se da populacija tigrova u svetu broji svega 3.200 jedinki.

- Ovaj broj je bio samo procena - rekao je Majkl Balcer, vođa WWF-ove inicijative "Za žive tigrove" i istakao da zaštita tigrova neće biti moguća dok se ne sazna koliko ih ima i gde se nalaze.

WWF je zato pozvao zemlje koje nastanjuju tigrovi da hitno sprovedu istraživanja njihove brojnosti.

Tokom istraživanja, tigrovi se identifikuju putem njihovih pruga koje su jedinstvene kao i otiska prsta. Istraživanja pokazuju populacije tigrova, njihove lokacije i trendove rasta ili opadanja.

Ranijih godina, istraživanja su pokazala da tigrovi žive van zaštićenih područja ili da se kreću izmedju zaštićenih područja koristeći nepoznate ili nezaštićene koridore.

Posedovanje takvih informacija omogućava državama da efikasno usmere svoje napore u borbi protiv ilegalnog lova.

Trinaest zemalja čiju teritoriju naseljavaju tigrovi pokrenule su inicijativu za Svetski dan tigrova na "Samitu tigrova", 2010. godine u Sankt Peterburgu.

Taj dan se obeležava 29. jula svake godine sa ciljem podizanje svesti i povećanja podrške za očuvanje tigrova.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tigrovi na ivici opstanka, po dva strada nedeljno!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jul.2014

Tigrovi se nalaze na ivici opstanka, jer je njihova populacija u divljini opala za 97 odsto u poslednjih 100 godina, saopštio je danas Svetski fond za prirodu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.