Izvor: Danas, 19.Sep.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EZ: Sektor gasa Ahilova peta srpske energetike

Beograd - Srbija dobro napreduje u usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike, posebno u sektoru struje, ali joj gasni sektor predstavlja „Ahilovu petu“, navodi se u godišnjem izveštaju Energetske zajednice (EZ) o primeni evropskih propisa.

U izveštaju za 2013/2014. godinu ukazuje se da Srbija, iako ima dobar zakonodavni i regulatorni okvir za gas, kasni sa njegovom primenom što, kako se ocenjuje, predstavlja ozbiljnu prepreku za otvaranje tržišta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ulazak konkurencije, prenosi Euraktiv Srbija.

Dominacija na tržištu jedne kompanije u vlasništvu države, koju na osnovu dugoročnog ugovora snabdeva samo jedan spoljni snabdevač, čime se verovatno krše evropski propisi o zaštiti konkurencije, dovodi u pitanje inače u celini dobar napredak Srbije u usklađivanju u oblasti energetike, dodaje se u izveštaju.

„Drugim rečima, poglavlje gasa je Ahilova peta srpskog energetskog sektora.“ U izveštaju se tvrdi i da je problem Srbijagasa i velika prezaduženost, a da je sa visokom uvoznom cenom gasa i malom stopom naplate dugovanja „situacija dostigla kritičnu tačku“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.