EKSPERIMENT: Evo kako pročistiti vodu sunčevom svetlošću

Izvor: Kurir, 30.Jul.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSPERIMENT: Evo kako pročistiti vodu sunčevom svetlošću

Jeste li se ikada zapitali kako prljava voda isparava, odlazi u atmosferu i vraća se na tlo u obliku čistih kišnih kapi? Ukoliko jeste, sada možete da dodjete do objašnjenja kroz mali kućni eksperiment

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic Srbija.

Molekuli vode se neprestano kreću i toliko su mali da ih golim okom jedino možete videti kada ih ima više, na primer u kišnoj kapi. Nakon što kiša padne, molekuli vode isparavaju i odlaze visoko kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bi oformili oblake i novu kišu. Međutim, kako voda nije u čistom stanju, procesom isparavanja, ona se čisti od prljavštine.

Kako biste ovo pokušali sami da izvedete, neophodno vam je sledeće: činija, neka prljavština poput prašine, plastična kesa, staklena čaša (koja je plića od posude), klikeri, topla površina, topla voda.

Prvo 2/3 posude napunite prljavštinom, potom postepeno dodajte toplu vodu dok ne dobijete smesu u kojoj čaša može stabilno da stoji i čašu stavite u središte. Potom činiju prekrijte plastičnom kesom i odložite je na neko sunčano mesto. Nakon svega toga, postavit kliker na središte kese tačno iznad čaše i proveravajte stanje na svakih 15 minuta, jer sunčevoj svetlosti treba vremena da počne da deluje, piše Scientific American.

Usled delovanja toplote iz sunčevih zraka, voda će isparavati, taložiti se na kesi, a u čašu će se slivati potpuno pročišćene kapi vode.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

Države koje privlače najmanje turista

Orangutan pokušao da poljubi stomak trudnici (VIDEO)

Koliko hrane možete kupiti za 5 dolara u različitim delovima sveta?

Kako izgleda svet iz perspektive ljudi koji imaju disleksiju

Šta se dogodilo s ledenim bregom zbog kojeg je potonuo Titanik?

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.