EKSKLUZIVNO NOVI ČUVAR SRPSKE SVETINJE: Zejtinlik je moja sudbina

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO NOVI ČUVAR SRPSKE SVETINJE: Zejtinlik je moja sudbina

Predrag Nedeljković (47) imenovan je za pomoćnika čuvenog Đorđa Mihailovića, koji grobove srpskih boraca čuva više od pola veka

SOLUN - „Kada me je 1974. godine, tada kao šestogodišnjaka, deda doveo na Zejtinlik da vidim gde leže saborci mog pradede, osetio sam neku čudnu vezu sa ovim mestom.

Tokom daljeg života slučajnost se nadovezivala na slučajnost i dovela me ovde, da nastavim tradiciju čuvara večnog počivališta branitelja Srbije“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Ovo priča za Kurir Kraljevčanin Predrag Nedeljković (47), koji je pre nekoliko meseca odlukom Ministarstva za rad izabran za novog čuvara grobova srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

O Zejtinliku

- Ime je dobio po pijaci za prodaju ulja, koja je na tom prostoru postojala u doba Otomanske imperije

- Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske

- Prvi čuvar groblja bio je Savo Mihailović, Đorđev deda, a nasledio ga je Đorđev otac Đuro Mihailović

- Grčka je besplatno ustupila zemljište za izgradnju kompleksa, a sav materijal i rad na izgradnji je oslobodila carina i poreza

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.