EK: Arbitražni sud radi i bez Hrvatske

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Arbitražni sud radi i bez Hrvatske

Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije nastaviće da radi čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, ističe Evropska komisija.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u portparolka Komisije Mina Andreeva na kofnerenciji za novinare pre nego je u Saboru odlučeno o povlačenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske iz arbitraže.

Dodala je da je s tim u vezi Komisija izrazila zabrinutost Hrvatskoj Vladi u pismu potpredsednika Fransa Timermansa, koje je juče upućeno ministarki spoljnih poslova Vesni Pusić.

Zabrinutost se, kako je objasnila, izražava zbog namere Hrvatske "da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka".

Andreeva je rekla da Komisija očekuje od Hrvatske, pođednako kao što bi očekivala od Slovenije, da nastave podržavati rad Suda.

Komisija, kazala je, snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u postupku te d se drži preuzetih obaveza.

Hrvatski sabor je jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EK poručila Hrvatima: Arbitražni sud nastavlja sa radom

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2015

Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu nastaviće da radi, čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, saopštila je danas Evropska komisija, prenela je Hina...- Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.