Džon Kej osvaja i treći mandat

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džon Kej osvaja i treći mandat

Nacionalna partija, stranka novozelandskog premijera Džona Keja, osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u subotu.

Prema prvim rezultatima, njemu se smeši treći mandat na vlasti.

Kejeva stranka osvojila je 48 odsto glasova, dok je njenom najvećem rivalu, Laburističkoj partiji, pripalo samo 25 odsto.

Kej je u obraćanju posle objave rezultata na osnovu više od polovine prebrojanih glasova, rekao da je presrećan i da ishod izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuje da "narod može da vidi da se nacija kreće u pravom smeru" i da mu je na tome zahvalan.

Priznavši poraz, lider laburista Dejvid Kanlif, rekao je da narednih dana i nedelja treba razmisliti zašto su glasači ponovo birali nacionalnu vladu.

"Retko se dešava da jedna vlada bude poražena, ako uspe da obezbedi rast privrede od četiri odsto, iako treba rešavati dugoročne probleme", rekao je Kanlif.

Rezultat izbora pokazao je zaokret ka konzervativnim partijama, jer su laburisti i zeleni dobili neočekivano malo glasova, preneo je AP.

Prema proporcionalnom sistemu glasanja na Novom Zelandu, partije moraju da po pravilu formiraju koalicije, kako bi bile na vlasti tri godine, koliko traje mandat. Kej ima nekoliko opcija na raspolaganju da izabere koalicione partnere.

Prema ovim rezultatima, Nacionalna partija mogla bi da ima apsolutnu većinu, 63 od 212 mesta u parlamentu, što se nije dogodilo od 1996. kada je usvojen novi sistem glasanja.

Na poslednjim izborima pre tri godine, Nacionalna partija osvojila je 47 odsto glasova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.