Dvojica bombaša se raznela, racije širom Brisela

Izvor: B92, 22.Mar.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica bombaša se raznela, racije širom Brisela

Brisel -- Belgijske vlasti veruju da su se dvojica napadača raznela u današnjem terorističkom napadu na aerodromu Zaventem. U toku su racije širom Brisela.

Treći napadač je u bekstvu, saopštio je belgijski državni tužilac.

Belgijski zvaničnici saopštili su u toku racije širom Brisela i da je pronađeno još eksplozivnih naprava koje sadrže eksere kako bi eksplozije bila jače.

Kako se navodi, pronađeni su i određeni “hemijski produkti“ i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zastave Islamske države u jednoj kući u predgrađu Brisela.

Za trećim napadačem policija je izdala poternicu, prenosi Rojters.

Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čoveka sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

Mediji su ranije jednog od napadača povezali sa Salahom Abdeslamom, ali je tužilac Frederik van Leuv na zajedničkoj konferenciji za štampu sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom rekao da je isuviše rano da se današnji napadi dovedu u vezu sa napadima u Parizu 13. novembra.

"Previše je rano da se utvrdi veza sa napadima u Parizu", rekao je on.

Belgijska policija je u petak uhapsila Salaha Abdeslama, glavnoosumnjičenog za organizovanje napada u francuskoj prestonici u kojima je poginulo 130 ljudi.

Belgijski mediji objavili su snimke sa sigurnosnih kamera koji pokazuju osumnjičene za napade na aerodrom, za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Na snimcima se vide trojica muškaraca kako guraju kolica sa koferima u zoni za čekiranje na aerodromu. Dvojica imaju tamnu kosu, a jedan nosi šešir.

U današnjim terorističkim napadima na briselski aerodrom i metro-stanicu u centru grada, poginulo je oko 35, a povređeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju. Osumnjičeni su na aerodrom doneli tri bombe, od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dve snažne eksplozije potresle su glavni hol aerodroma, a belgijski tužilac kaže da je u njima učestvovao bar jedan bombaš samoubica. Treća eksplozija pogodila je voz u metro-stanici Malbek u centru grada baš u vreme špica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) Opsada Brisela: Nađeno telo još jedne žrtve, crni bilans 32

Izvor: Kurir, 23.Mar.2016, 08:39

Braća Kalid i Ibrahim el Bakraui izvela su juče samoubilačke bombaške napade - Kalid u metrou, Ibrahim na aerodromu. Traga se za još dvojicom terorista.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.