Dvesta godina od praizvedbe: Seviljski berberin na sceni Narodnog pozorišta

Izvor: Blic, 12.Feb.2016, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvesta godina od praizvedbe: "Seviljski berberin" na sceni Narodnog pozorišta

Opera Đoakina Rosinija “Seviljski berberin”, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, biće izvedena sutra (19.30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 200 godina od svetske praizvedbe tog dela.

Tenor Ljubomir Popović nastupiće u roli grofa Almavive, mecosopran Aleksandra Angelov dočaraće lik Rozine, baritonu Vladimiru Andriću poverena je naslovna uloga, baritonu Nebojši Babiću uloga doktora medicine Don Bartola, a basu Dragoljubu Bajiću učitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muzike Bazilija, navaljuje nacionalni teatar.

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio Velimir Živojinović.

Komičnu operu “Seviljski berberin” o mladoj devojci Rozini zaljubljenoj u grofa Almavivu i njegovom ličnom berberinu Figaru koji im pomaže da se upoznaju, italijanski kompozitor DJoakino Rosini komponovao je sa 24 godine.

Jedna od najboljih komičnih opera ikada napisanih, živog dramskog izraza i izvanredne umetničke snage, imala je praizvedbu 20. februara 1816. pod naslovom “Almaviva ili Uzaludna predostrožnost” u teatru Arđentina u Rimu.

Razlog za takav naslov nalazio se u činjenici što je u to vreme već postojala opera pod nazivom “Seviljski berberin” čiji je autor kompozitor Đovani Paizijeli, a koja je premijerno izvedena 1782. u Sankt Peterburgu.

Iz dužnog poštovanja, mladi Rosini molio je Paizijelija da mu dopusti da komponuje operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući da ne postoji mogućnost da će on komponovati bolju operu od njegove.

U svojoj knjizi “Biseri operske riznice” Nedeljko Grba navodi da “Paizijelo nije došao u Rim na premijeru da se ne bi smatralo da on pridaje važnost muzici svog rivala, ali je lukavi starac, ipak, neumorno bodrio i hrabrio svoje pristalice stvarajući atmosferu ratnog stanja, ne samo među kompozitorim, već i među libretistima i impresarijima”.

Rosinijev “Seviljski berberin” prvi put je interpretiran na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. septembra 1882. godine.

Izvođena je Bomaršeova “komedija sa pevanjem”, a uz Rosinijevu, korišćena je i muzika Davorina Jenka, značajnog slovenačkog umetnika koji je skoro čitav radni vek proveo u Beogradu.

Rosinijev “Seviljski berberin” praizveden je u Narodnom pozorištu 24. januara 1921. godine, pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog, u režiji Evgenija Marijašeca, koji je tumačio i lik Bazilija.

Premijera u Beogradu održana je 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića.

Premijerna obnova u režiji Ivane Dragutinović Maričić održana je 17. aprila 2010. i predstava je do sada izvedena 28 puta pred više od 13.000 gledalaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.