Dve trećine građana za vraćanje vojnog roka

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2015, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve trećine građana za vraćanje vojnog roka

Skoro dve trećine građana Srbije je za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među mladima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

To pokazuju rezultati telefonske ankete koju je na reprezentativnom uzorku od 1.009 osoba starosti od 12 do 75 godina sprovela Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja "Open sors" od 6. do 11. marta, piše Blic.

Osim poverenja u vojsku i "vojničke tradicije", jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od glavnih razloga za ovakve rezultate je, prema mišljenju direktora te agencije Pavla Đokića i – nostalgija. "Tu, pre svega, mislim na generaciju ljudi starijih od 40 godina kojima je vojska, ona nekadašnja JNA, ostala u lepom sećanju. To se vidi i po tome što je većina njih za to da vojni rok, kao nekada, traje 12 meseci", rekao je Đokić.

Među mlađima koji su za vraćanje obaveznog odlaska u vojsku preovlađuje, međutim, mišljenje da bi vojni rok trebalo da bude kraći.

Za uvođenjem obaveznog roka sada nema potrebe, a nije ni opcija jer je za to potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, nakon obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić. Ministar je dodao da se veće interesovanje mladih za Vojsku rešava dodatnim upućivanjem na dobrovoljno služenje vojnog roka i da će tako biti i u narednom periodu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.