Dve godine bez škole

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine bez škole

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, već drugu školsku godinu nisu u svojim učionicama. Zidovi i podovi zgrade u kojoj su bili, zbog starosti i vibracija, počeli su da se pomeraju i izvijaju, pa je proglašena nebezbednom. Skoro dve godine kasnije, radovi su završeni, ali se još uvek čeka upotrebna dozvola.
Učenicima je najteže palo što na odmoru ne mogu da se druže sa đacima iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susednih odeljenja.

Jelena Vasić, učenica trećeg razreda kaže da je bilo jako teško, posebno zbog časa fizičkog, jer su morali da pešače znojavi po vetru kada je hladno.
"Najviše ta šetnja od Ekonomske do Dositeja, za vreme velikog odmora, sve nam je bilo daleko dosta. Nismo mogli da postignemo da odemo na čas ili da odemo na užinu", kaže Miloš Davidović, Jelenin školski drug.
Ove školske godine, na časove idu u zgradu bivšeg Komiteta i osnovnu školu "Dositej Obradović", a odeljenja kuvara u prostorije Saborne crkve. Šetnje su profesorima prilično otežale rad.
Anđelka Stojićević, profesorka Poslovne ekonomije kaže da je dodatni problem bio što sa sobom ne mogu da nose dnevnike.
"Morali smo sve da upisujemo ovde, u sveske, i ocene i odsutne, pa da posle prenosimo tamo", dodaje ona.
Zgrada Ekonomsko-trgovinske škole sagrađena je 1905. godine. Zbog sleganja tokom vremena, došlo je do pomeranja zidova i međuspratne konstrukcije. U septembru 2013. godine doneta je odluka da više nije bezbedna za držanje časova.
Da bi se zgrada stabilizovala, u zidove su ugrađivane čelične šipke koje će ih ubuduće držati stabilnim.Tu su i mali čelični delovi koji liče na propelere i koji će u narednih 200 godina smanjivati vibraciju. Vibracija je od samog početka izvor svih problema za ovu zgradu.
Ova vrsta sanacije predstavlja jedinstven patent dr Zorana Petraškovića koji je rodom iz sela Dobra kod Golupca, a koji uglavnom primenjuje na starim, vrednim i muzejskim zgradama. Kaže da najviše izvozi za Ameriku i Kanadu.
Projekti i radovi Grad su koštali oko šest i po miliona dinara. Sanacija je počela godinu dana nakon zatvaranja zgrade, a završena je ovog februara. Gradske vlasti kažu, da je saniranje zgrade izvedeno u najbržem zakonski mogućem roku.
"Ovih dana dobili smo rezultate testiranja o bezbednosti zgrade i nadamo se da ćemo sad u budućih dva, tri dana, nedelju dana dobiti upotrebnu dozvolu, odnosno da će komisija za tehnički pregled i prijem omogućiti da se vratimo", kaže direktorka Sibinka Živanović.
Budući maturanti Ekonomsko-trgovinske škole nadaju se da će posle skoro dve godine makar maturu dočekati u svojim starim učionicama.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.