Dva obolela od virusa Zapadnog Nila

Izvor: B92, 28.Jul.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva obolela od virusa Zapadnog Nila

Beograd -- Dve osobe u Srbiji obolele od groznice Zapadnog Nila, a prijavljena su i tri verovatna slučaja kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, rekla Bojana Grgić.

Kako je epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" rekla za agenciju Beta od dva potvrđena slučaja, jedan je iz Bečeja, a drugi iz Beograda.

Verovatni slučajevi, odnosno osobe kod kojih nije potvrdjeno prisustvo odgovarajućih antitela u cerebralnoj tečnosti su iz Titela, Niša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Mladenovca.

Medju obolelima četvoro je starije od 50 godina, a dboje od njih imaju hronične bolesti.

Većina osoba inficiranih virusom (80-90 odsto) nema nikakve simptome. Kod malog broja zaraženih osoba (deset do 20 odsto) simptomi podsećaju na grip, s naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledjima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim osipom.

Kod pojedinih nastaje aseptični meningitis štro je neuroinvanzivan oblik bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, slabost mišića i paraliza.

Kako bi se smanjio rizik od te zaraze virusom koji prenose komarci, Grgić je preporučila odeću dugih rukava i nogavica, i izbegavanje otvorenog prostora u sumrak i zoru kada je aktivnost komaraca najveća.

"Poželjno je izbegavati područja s velikim brojem insekata - šume i močvare. U slučaju pojave simptoma neuroinvanzivnog oblika bolesti, odmah se treba javiti lekaru", kazala je ona.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko, letnje oboljenje, u vreme aktivnosti komaraca, a prvi oboleli u sezoni registruju se uglavnom u drugoj polovini jula.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Batut: Dve osobe obolele od groznice Zapadnog Nila

Izvor: Blic, 28.Jul.2014

Dve osobe u Srbiji obolele su od groznice Zapadnog Nila, a prijavljena su i tri verovatna slučaja kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, rekla je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" Bojana Grgić. ..Kako je Grgić rekla za agenciju Beta od dva potvrđena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.