Dukić: Krajnje vrijeme za optužnicu protiv Dudakovića

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dukić: Krajnje vrijeme za optužnicu protiv Dudakovića

BANJALUKA - Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je danas da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH okonča istragu i podigne optužnicu protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića za zločine počinjene nad Srbima i da ne vidi nijedan razlog da se to i dalje opstruiše.

Dukić je rekao Srni da postoje brojni dokazi o zločinima Dudakovića, odnosno video-materijal koji je ranije pogledala čitava javnost, te brojni materijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dokazi i izjave svjedoka.

"Ne vidim nijedan razlog da Tužilaštvo BiH i dalje opstruiše završetak istrage i podizanje optužnice protiv Dudakovića i neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim vojnicima i civilima", istakao je Dukić.

Zahvaljujući nedavnom imenovanju Milana Tegeltije za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kaže Dukić, u poslednje vrijeme dolazi do pozitivnih pomaka u radu Tužilaštva BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina nad Srbima.

"Vrijeme je da se licu pravde privedu i procesuiraju svi oni koji su počinili zločin nad srpskim narodom u BiH, uključujući Atifa Dudakovića", kaže Dukić.

Istraga protiv Dudakovića, pokrenuta je 2006. godine na osnovu prijave i dokaznog materijala, koje je Tužilaštvu BiH dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Krivičnu prijavu za ratne zločine nad Srbima podnijeli su i tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i tadašnji premijer Srpske Milorad Dodik.

Vlasti u Srpskoj terete Dudakovića da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacije "Oluja" u Hrvatskoj, te kasnije tokom operacije "Sana", provedene na teritoriji BiH.

Iako postoje video-zapisi njegovih naređenja da se čine zločini, do sada protiv njega nije podignuta optužnica. Postoje optužbe da je odgovoran za zločine nad Srbima, kao i da je lično odgovoran za ubistvo 50 muslimana.

Naredio je i paljenje srpskih sela tokom "Oluje", a postoje jasni snimci na kojima on naređuje da se pale srpska sela po Bosanskoj Krajini.

Odred 505. bužimske brigade "Hamze" takozvane Armije BiH je u avgustu 1995. tokom operacije "Oluja" pod komandom Atifa Dudakovića izvršio presijecanje povlačenja srpskih izbjeglica iz Republike Srpske Krajine i izvršio ubistva zarobljenih Srba na prostoru opštine Dvor u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Postoje i video-snimci, koji su objavljeni 2007. godine, na kojima Dudaković u septembru 1995. naređuje etničko čišćenje i paljenje srpskih sela. Komandovao je napadom takozvane Armije BiH na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske Petrovac, Krupa, Sanski Most, Ključ i Mrkonjić Grad, tokom kojeg su ubijena 892 srpska civila i vojnika, prognano 120.000 Srba i spaljeno više od 30 sela.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.