Državni sekretar Keri u poseti Kini

Izvor: VOA, 16.Maj.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni sekretar Keri u poseti Kini

Kineski šef diplomatije poručio da će njegova zemlja braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da je rešenost Pekinga da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet čvrsta kao stena i "nepokolebljiva."

Vang je to poručio na konferenciji za sstampu  u Pekingu, posle sastanka sa američkim kolegom na kojem su razgovarali o brojnim pitanjima poput trgovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << severno korejskog nuklearnog programa i tenzije u spornim oblastima Južnog kineskog mora.

Američki šef diplomatije izrazio je zabrinutost Sjedinjenih Država povodom brzine i obima kineskog polaganja prava na delove Južnog kineskog mora, apelujući na Kinu da što pre pokrene razgovore sa članicama ASEAN-s povodom postizanja obavezujućih smernica za rešenje spornih pomorskih aktivnosti i postizanje diplomatskog rešenja.

Kina sve energičnije pokušava da povrati svoje pravo na ostrva Spretli, čije delove takodje svojataju Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.