Druženje uz zvuke zavičaja

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2016, 03:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženje uz zvuke zavičaja

Više od 500 zvanica, mahom Srba izbeglih iz Slavonije tokom poslednjeg rata, okupilo se ovog vikenda u Beogradu na druženju koje već tradicionalno organizuju Udruženje i Izvorna grupa Slavonija u srcu.

Gosti iz svih krajeva Srbije, ali i Hrvatske, Republike Srpske i dijaspore, uživalo je u slavonskoj igri i pesmi, a za kompletan utisak pobrinuli su se članovi Izvorne grupe Slavonija u srcu, koji su sve zvanice dočekali u izvornim nošnjama slavonskih Srba.

- Neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od tih nošnji su stare i više od jednog veka, a Slavonija je uvek bila specifična i po tome što se izvorna nošnja razlikovala od sela do sela. Ideja je da sve te nošnje sakupimo na jednom mestu i onda prikažemo javnosti - kaže Milan Milaković, sekretar Udruženja i šef Izvorne grupe Slavonija u srcu.

Predsednik Skupštine Udruženja dr Savo Lazić dodaje da su osnovni ciljevi ove organizacije zaštita narodnih običaja slavonskih Srba.

- Ideja je da registrujemo u Unesku materijalno nasleđe slavonskih Srba, a tu mislim ne samo na narodne nošnje, već i pesmu, igru i ručne radove. Otuda naše Udruženje okuplja sve Slavonce, njihove potomke i prijatelje koji imaju želju i mogućnost da nam pomognu, a ideja i cilj su nam da prikupimo i što različitiju pisanu građu o Slavoniji i Slavoncima - ističe Lazić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.