Dokle se stiglo u slučaju Panda?

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokle se stiglo u slučaju "Panda"?

MUP nema informacije o umešanosti domaćih službi u ubistvo dečaka srpske nacionalnosti u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine, kaže ministar Nebojša Stefanović.

Šestorica mladića srpske nacionalnosti ubijeni su pre 16 godina u Peći, a još se ne zna ko su njihovi egzekutori. Dvojica maskiranih napadača s vrata kafića Panda ispalili su rafale koji su usmrtili drugove stare od 15 godina do 24 godine koji su igrali karte.

Zločin je odmah pripisan albanskim teroristima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pominjane su i neke strane obaveštajne službe.

Međutim, prošle godine tadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je da je istina drugačija i da nam se neće svideti.

"Moram da demantujem da su u ubistvu srpskih dečaka u kafiću Panda u Peći učestvovali MI6 ili SAS. To nanosi štetu našoj zemlji, mi sa njima imamo odlične odnose a oni sa tim nemaju nikakve veze. Tu ima čudnih stvari i veoma je teško o tome danas da govorim, kada budemo imali više detalja mi ćemo o njima obavestiti javnost", rekao je 14. januara 2014. sadašnji permijer Vučuć.

Posle ubistva mladića policija je privodila Albance, ali niko na kraju nije odgovarao za taj zločin.

Iako je već tada govoreno da je istraga sprovedena traljavo, odnosno da nije ni sprovedena, policija ni danas nema više informacija.

"Možda neke druge bezbednosne službe i strukture raspolažu sa više informacija. Dakle MUP ne raspolaže nekim novim informacijama vezano za taj slučaj", kaže ministar policije Nebojša Stefanović.

Na pitanje da li policija možda raspolaže podacima da je u zločin umešana tadašnja Državna bezbednost, ministar Stefanović kaže:

"Nemamo, mi kao MUP nemamo nikakve informacije dalje o tome."

A upravo su to informacije koje su se pojavile u javnosti, da je egzekuciju srpskih mladića izvršila DB, da bi se dobilo opravdanje za proterivanje Albanaca iz Peći.

Ove informacije objavio je i sarajevski advokat Duško Tomić.

"Ja imam informacije koje potiču iz Haškog tribunala, takođe iz određenih krugova obaveštajnih službi, a i direktno od čoveka koji je bio visoki funkcioner DB u vreme Radeta Markovića i čovek koji je dosta upoznat o događanjima na Kosovu, konkretno u Peći. Istina je da je to po svim saznanjima i činjenicama kojima raspolažem, duboko involvirana DB, Rade Marković i JSO", tvrdi Duško Tomić.

Zbog ovih tvrdnji, nekadašnji načelnik DB Rade Marković, koji je u zatvoru zbog ubistva četvorice funkcionera SPO, podneo je privatnu tužbu protiv advokata Duška Tomića.

Suđenje je zakazano za utorak u beogradskoj Palati pravde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.