Dodik: Bošnjaci u BiH prave istu grešku kao Srbi u SFRJ

Izvor: B92, 21.Okt.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Bošnjaci u BiH prave istu grešku kao Srbi u SFRJ

Bošnjaci sada prave istu grešku kao što su to naivno radili Srbi u bivšoj Jugoslaviji i kao rezultat toga dobili su sve protiv sebe.

To je za "Večernji list" izjavio predsednik RS Milorad Dodik dodavši da su Srbi smatrali da njima pripada Jugoslavija i to je bila katastrofalna greška - izgubili su Jugoslaviju,

"Bošnjaci smatraju da je njihova ‘Bosna’ u kojoj nema Hrvata i Srba ili da u njoj budu Hrvati popu Lijanovića ili pak Srbi koje oni hoće poput Bosića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naravno, ta država ne može proći i oni će izgubiti. Sada Bošnjaci prolaze isti put arogancije kao Srbi kada su bili pod Miloševićem", kazao je Dodik.

Kako kaže, Hrvati i Srbi su na Balkanu, iako na najružniji mogući način, u znatnoj meri rešili svoje probleme, dok u BiH dolazi do preslikavanja tih odnosa.

U vezi sa približavanjem BiH Evropskoj uniji, Dodik kaže da RS nema nikakvih problema sa tim, ali da treba uvažiti mehanizam koordinacije i usaglašavanja politika na nivou zemlje, bez pokušaja nametanja rešenja.

Na pitanje da li trpi pritiske iz Beograda zbog evropskog puta Srbije, Dodik kaže da pritisaka nema i da su odnosi sa Srbijom postavljeni isključivo na partnerskim osnovama.

Upitan da li je posetom Moskvi postao ruski igrač, Dodik odgovara u šaljivom tonu: „Evo, za nedelju dana idem za Kinu, verovatno će neki reći kako sam kineski čovek.“

Na pitanje da li planira novi referendum, na kojem bi se građani odlučivali za samostalnu RS, Dodik kaže da to nije da dnevnom redu i da se o tome ne razmišlja.

„Jednog dana ako dođemo u tu poziciju, to će se dogoditi na referendumu. O tome govorim uglavnom samo kada odgovaram na novinarska pitanja. Ako govorimo načelno, ovde se stvari moraju rešavati referendumima. Biće jednog dana i referendum Hrvata, koji će na taj način braniti svoja prava“, ističe predsednik RS.

On je upitan i da li je on najveći problem BiH, kako se moglo čuti iz političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice.

„Ako se to sudi po tome da nisam spreman da prihvatim poništavanje statusa Republike Srpske i nas ovde, onda jesam“, zaključuje Dodik.

Dodik je, pak, posle sastanka s hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem u Banjaluci izjavio da će Republika Srpska "izaći iz evropske agende", ako Evropski parlament osudi održavanje referenduma u tom entitetu o Danu RS i uvede sankcije.

“Ukoliko bude reakcija Evrope, mi ćemo izaći iz onoga što se zove agenda za evropski put. Ne može neko očekivati da se mi bavimo evropskim politikama, a da sa te strane dođe kazna”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne očekuje da bi Evropski parlament mogao da usvoji takvu rezoluciju, niti da u izveštaju delegacije Evropske komisije u BiH bude “bilo kakve teške ocene” o septembarskom referendumu u RS.

“Ne može se Evropa praviti na kaznama. Odbacujem bilo kakvu mogućnost”, istakao je Dodik.

Ali, ako u Evropskom parlamentu ipak bude usvojena rezolucija kojom će se osuditi održavanje referenduma o Danu RS, i ako se zatraži uvođenje sankcije protiv RS i njenih zvaničnika, RS će "redefinisati svoj odnos prema evropskoj agendi".

Dodik je potvrdio da će u Skupštini RS uskoro biti nov Zakon o praznicima, prema kojem će se 9. januar i dalje obeležavati kao Dan Republike.

On je objasnio da će takav zakon biti utvrđen na osnovu volje naroda iskazane na referendumu, dodavši da će se 9. januar obeležavati kao sekularni praznik, a da će Vlada RS uredbom odrediti “obaveznost” proslave tog dana, odnosno da li će to biti radni ili neradni dan.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović kazao je da „sankcije nikada nisu donele dobro bilo kome u BiH, tako da je to jasna poruka i sada”.

Bez obzira na ono što drugi misle o referendumu u RS, dodao je Čović, građani RS su na referendumu rekli šta žele, a na lokalnim izborima šta misli o vođenju politike vlasti u RS.

On je istakao da se moraju poštovati Ustav i zakoni, kao i institucije, a jedna od tih institucija je i glas RS, bez obzira da li je to zakonodavna ili izvršna vlast u RS, ili stav građana RS.

Čović je ocenio da BiH treba da radi na svom evropskom putu i na jačanju ekonomske i socijalne stabilnosti, istovremeno rešavajući pitanja koja su prepreka da BiH dobije status kandidata za prijem u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bošnjaci u BiH prave istu grešku kao Srbi u SFRJ"

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2016

Bošnjaci sada prave istu grešku kao što su to naivno radili Srbi u bivšoj Jugoslaviji i kao rezultat toga dobili su sve protiv sebe...To je za "Večernji list" izjavio predsednik RS Milorad Dodik dodavši da su Srbi smatrali da njima pripada Jugoslavija i to je bila katastrofalna greška - izgubili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.