Dobrotvori blaže strašne boli

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrotvori blaže strašne boli

Između dvanaestoro dece u Srbiji, koja od rođenja boluju od retke, teške i neizlečive bolesti - bulozne epidermolize, je i 11- godišnja Semra Kurtanović iz Novog Pazara. Ova devojčica svakodnevno junački podnosi strašne bolove i dnevno uspe da odspava samo po dva-tri sata.

O maloj Semri, vezanoj za kuću i postelju, uglavnom brine majka Enisa, koja sa suprugom Farukom, nezaposlenim vozačem, izdržava još sinove Semira i Jonuza i svekrvu Saniju.

- Decu obolelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od ove teške bolesti poput naše Semre, zovu "deca leptiri". Razlog za to je taj što je naša devojčica sva u ranama i samo njena mala napaćena duša, kao i mi koji brinemo o njoj, znamo kroz šta prolazi. Užasno je teško kada takvog bolesnika morate da negujete, zbog velike osetljivosti kože - kaže Semrina majka Enisa Kurtanović, koja je uz bolesnu ćerku danonoćno.

Enisa naglašava i da njena siromašna porodica do sada, uprkos trudu, nije mogla mnogo da učini za Semru, čak ni da joj ublaži bolove.

- Do pre dve godine smo se nekako sami borili, a kada smo ostali i bez poslednjeg zavoja, leka i dinara, u pomoć su nam, na inicijativu novopazarskih medija, pritekli zemljaci iz Regenezburga u Nemačkoj. Oni su nam u saradnji sa tamošnjom apotekom "Hajling-Krojc", obezbedili određenu količinu specijalnih gaza (mepileks-transfera), koje štite kožu i ublažavaju bolove, sanitetskog materijala i specijalnih sredstava za higijenu. Već posle prvog tretmana Semra je zaspala i spavala celu noć. Naša dušica se, bar na kratko, odmorila - ispričala je ova nesrećna majka.

Istina, tada je pomoć stizala i od nekoliko plemenitih čitalaca "Vesti", ali je, u međuvremenu, sve to presahlo.

- Morali smo ponovo da tražimo pomoć dobrih ljudi iz Srbije i dijaspore, kako bi našoj Semri obezbedili potrebni sanitetski materijal i ublažili joj bolove. Hvala Bogu, odmah smo je dobili. Novopazarac Admir Šrijelj iz Nemačke nam je poslao 500 evra, a jedan zemljak iz Katara, koji želi da ostane anoniman, dar od 600 evra. Jedno vreme bićemo mirni. Iz Nemačke je, takođe, za Semru stigao mobilni telefon, velika lutka i mnogo drugih igračaka. Zahvalni smo do neba. Veliki sevap su učinili. Odmah smo kupili potrebne gaze i drugi sanitetski materijal - poručuje kroz suze Enisa Kurtanović.

Maloj Semri i njenoj porodici, nažalost, još je potrebna pomoć za negu deteta i za bar malo lakši i pristojniji život. Uprkos svim nedaćama, Kurtanovići će nastaviti da se bore za svoju ćerkicu. Ko zna, medicina napreduje, možda će se i za Semru naći leka...

Država sistemski još nije rešila probleme ove i drugih porodica dece koja boluju od ovako retkih i teških bolesti. Kurtanovićima bi mnogo značilo da ih država "uzme u zaštitu" i pomogne im. Postoje najave da će se ovo pitanje vrlo brzo naći na dnevnom redu nadležnih državnih institucija.

- Semrinu bolest karakteriše jaka osetljivost kože, a kod nekih bolesnika i sluznice sa otvaranjem rana. Koža "puca" i na najmanji pritisak, trenje ili dodir, pa vrlo lako dolazi do otvaranja bolnih rana i opekotina. Lečenje se za sada sprovodi samo negom kože, koja se sastoji od temeljne higijene, previjanja rana i specijalizovane ishrane. Sve to mnogo košta, a mi nemamo od čega da to obezbedimo - kazala je majka Enisa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.