Dobrodošao avgust, još jedan mesec kiša, munja i gromova

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2014, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrodošao avgust, još jedan mesec kiša, munja i gromova

Ako ste se nadali da će uskoro početi leto i prestati kiše - prevarili ste se. Prema poslednjim procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda u avgustu nas očekuje čak 17 dana sa kišom, grmljavinom i pljuskovima. Kao da već nije dovoljno što je ovaj jul sa 22 kišna dana već oborio sve rekorde kao mesec s najviše pljuskova otkad postoji merenje u Srbiji.

Umesto na plaži ili bazenu, raspust provode na pljusku

 

"Posle stabilnog vikenda, od utorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nas očekuje nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Ceo avgust nosi karakteristiku nestabilnog i pljuskovitog vremena", rekao je Goran Mihajlović, načelnik Službe prognoze vremena RHMZ.

 

Posle poplava u maju, pa tornada u junu, monsuske kiše obrušile su se ovog leta na Srbiju. Šta se dešava sa klimom i dokle će ovi ekstremni vremenski uslovi da traju?

"Poslednjih nekoliko decenija došlo je do klimatskih promena, pod kojim podrazumevamo drastične oscilacije, neuobičajene za naše podneblje. Stručnjaci smatraju da će ovo da se nastavi sve dok ne prestanemo da trujemo planetu ugljen-dioksidom, a neki čak misle da smo prešli 'rubikon' i da povratka nema. Sve što nam preostaje jeste da se prilagodimo novim ekstremnim uslovima", kaže Žaklina Živković, direktorka Zelenih Srbije.

 

S druge strane, profesor Mlađen Ćurić, sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, smatra da se ništa neobično ne dešava.

 

"Zabluda je misliti da klima ima neko pravilo. Jedino njeno pravilo je da je promenljiva, da je nestabilna. Zato su i ove pojave nešto što je bilo i ranije i što će se dešavati u budućnosti", kaže Ćurić.

 

Srbija mora da se pripremi za još veće oluje, jače vetrove i obilnije poplave, upozorava Vudru Klark, naučnik iz SAD koji je radio na Međunarodnom panelu o klimatskim promenama UN-a.

 

"Morate da unapredite kompletnu infrastrukturu. Uz ovolike kiše potrebno je da izgradite barijere da zaštitite ljude od reka. Jaki vetrovi takođe će biti problem, zbog čega zgrade u kojima ljudi žive i rade moraju da budu mnogo drugačije nego dosad. Morate da počnete što pre, dok se situacija ne pogorša i ne izmakne kontroli", rekao je Klark za "24 sata".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Munje i gromovi do kraja avgusta

Izvor: 24sata, 01.Avg.2014

Ako ste se nadali da će uskoro doći kraj ludom vremenu - prevarili ste se. Prema poslednjim procenama RHMZ-a u avgustu nas očekuje čak 17 dana sa kišom, grmljavinom i pljuskovima. Kao da već nije dovoljno što je ovaj jul sa 22 kišna dana već oborio sve rekorde kao mesec s najviše pljuskova...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.