Doboj ipak među turskim opštinama

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2015, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doboj ipak među turskim opštinama

DOBOJ - Šest SNSD-ovih odbornika napustilo je danas zasjedanje Skupštine grada Doboj, nakon što je većina na čelu sa SDS-om usvojila Odluku o pristupanju u članstvo Zajednice opština turskog svijeta.

Usvajanju odluke prethodila je burna rasprava, tokom koje su SNSD-ovi odbornici navodili da se međunarodnim odnosima bave institucije RS, te da je usvajanje odluke suvišno jer je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, već preuzeo sertifikat o pristupanju toj zajednici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
"Ako je gradonačelnik čovjek s najviše ovlaštenja i ako je procijenio da je to ovom gradu i narodu potrebno, šta će mu naša podrška? Mi očito treba svojim rukama da budemo nekom paravan za nekakav postupak koji će se možda pokazati dobrim, a možda lošim", navela je Sanja Vulić, odbornica SNSD-a.

Iako Nenad Jeftić, predsjednik SNSD-ovog kluba, kaže da je građane Doboja o tome trebalo pitati da se izjasne na referendumu, odbornici SDS-a smatraju da je odluka nepotrebno izazvala ovoliku buru.

"Ovaj savez s turskim opštinama ima samo medijsku pozornost. Slažem se da su potrebne dodatne informacije o čemu se radi, koja će dobit biti Doboju i šta će se dešavati", navodi Danijel Jošić, odbornik SDS-a.

Radoslav Nikolić, predsjednik Kluba odbornika SDS-a, pojašnjava da je ovo članstvo bez ikakvih obaveza i uslovljavanja te da nema skrivenih motiva. U odbranu odluke stao je i Murvet Bajraktarević, odbornik SBiH, koji je podsjetio da je trgovinska razmjena između Srbije i Turske osam puta veća od one između BiH i Turske, te istakao da "to nije iz ljubavi".

"Kao Bošnjak bih volio da ovdje dođu i Rusija i Srbija i da nam ponude nova radna mjesta. Ja bih se time dičio, ja bih to podržao", poručio je on.

Raspravi i usvajanju odluke nije prisustvovao gradonačelnik Doboja, koji je zasjedanje Skupštine napustio samo pola sata nakon početka, obećavši novinarima da će se vratiti, što nije učinio.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.