Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do gasa na 36 rata

Užice - - Preduzeće "Užice-gas" odlučilo je da domaćinstvima ponudi priključak na gas za 490 evra, umesto dosadašnjih 980 evra, bez PDV-a. Akcija, koja je osmišljena kako bi se ublažilo aerozagađenje sa kojim Užice decenijama ima problema, trajaće do kraja godine, a građani će novu cenu moći da plate na 36 mesečnih rata.

Milan Sekulić, direktor "Užice-gasa", istakao je da je odluka o korekciji cene posledica političkih i medijskih pritisaka, te da nova cena nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ekonomski isplativa, ali da će to preduzeće doprineti nameri gradske vlasti da počne da rešava problem aerozagađenosti.

Odluka je donesena na osnovu medijskih pritisaka i želje političara da nešto urade, ali nismo uradili ekonomsku analizu nove cene. Ranija cena od 980 evra bez PDV je ekonomska i sve osim toga nije - poručio je Sekulić.

Da bi ostvarili popust, kako je rekao, građani moraju da do kraja godine urade instalacije, da se obavi tehnički prijem tih instalacija i da počnu da koriste gas. S druge strane, akcija važi i za one građane koji već imaju privremeni priključak i koji su platili 200 evra, s tim da razliku do 490 evra plate do 15. oktobra ove godine i to na 21 mesečnu ratu. Osim njih, popust mogu da iskoriste i vlasnici stanova u nekoliko stambenih zgrada u kojima svaki stan ima sopstveni kotao i priključke. Ukoliko ne počnu da koriste gas u ovoj godini, kako je istakao, izgubiće pravo na olakšice i taksu na priključak moraće da plate po staroj ceni.

- Za građane koji su ugovore ranije potpisali i plaćaju priključak na rate, kao i za one koji su platili ceo iznos, akcija ne važi - objasnio je direktor "Užice gasa", preduzeća koje su pre nekoliko godina osnovali užička firma MPP "Jedinstvo" sa učešćem od 70 odsto i Grad Užice sa 30 odsto akcija.

- U Užicu je trenutno na gas priključeno 360, a studijom pre početka gasifikacije je utvrđeno da ima oko 13.500 domaćinstava - rekao je Sekulić i istakao da ne bi trebalo očekivati da će biti priključeno više do 20 odsto užičkih domaćinstava jer, kako je istakao, u celoj Srbiji na gas je priključeno svega deset odsto domaćinstava.

Iako je dobro što je cena priključka snižena, osim tog izdatka građani moraju da izdvoje još 2.000 evra za kotao i instalacije, a za one koji nemaju radijatore taj iznos bi mogao da bude od 3.000 do 4.000 evra, što je veliki trošak u vreme ekonomske krize.

Podsetivši da je gradska vlast pre mesec dana obećala da će cena priključka biti umanjena za 50 odsto i da je to obećanje ispunila, gradonačelnik Tihomir Petković je dodao da je time započeto rešavanje problema zagađenosti vazduha. Na tvrdnju direktora "Užice-gasa" da je cena od 980 evra jedina ekonomski isplativa, ali da je snižena na osnovu medijskih pritisaka i političkih uticaja, Petković je uzvratio da gradsko rukovodstvo ne deli to mišljenje.

Cena gasa 51, 23 dinara

Od 2. marta, umesto 43, 22 dinara, cena gasa koji domaćinstvima isporučuje "Užice-gas" je 51, 23 dinara. Od januara ove godine JKP Gradska toplana, zbog skoka cene tog energenta, koristi mazut, jer je jeftiniji. S druge strane, nedavno osnovani Savet za zaštitu životne sredine zatražio je od rukovodstva Gradske toplane da u kotlarnicama u kojima je izvršena konverzija na gas taj energent koristi kao osnovni energent, a da mazut koristi samo onda kada gasa nema na tržištu. O tom zahtevu trebalo bi da se izjasni poslovodstvo Gradske toplane.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.