Đukić Dejanović: Inovativni lekovi u 2017. godini

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Inovativni lekovi u 2017. godini

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da očekuje da će se inovativni lekovi na tržištu Srbije pojaviti 2017. godine čime će kvalitet života pacijenata biti poboljšan.

''Izvesno je da je naš put ka inovativnim lekovima na trasi koja obećava'', rekla je Đukić Dejanović na skupu posvećenom inovativnim lekovima.

Inovativni lekovi velika su šansa za sva ona oboljenja koja u ovom momentu nemaju adekvatne terapijske procedure, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je ona i dodala da iako se lek koji ima dobre efekte negde primenjuje to ne znači automatski da će svako ko boluje od tog oboljenja odgovoriti pozitivno.

''Najbolje je praviti balans između generičkih i inovativnih lekova. Generički lekovi su jeftini, jer se u njihovu proizvodnju ne ulaže koliko u inovativne'', rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, put koji do pacijenta pređe inovativni lek dug je i 12 godina, i u njega se uloži 1,3 milijarde evra.

''Kreće se od 10.000 supstanci, od toga 250 jedinjenja dođu u poziciju da se mogu dalje testirati, a od pet jedinjenja samo jedan postane inovativni lek. To je jako dug i skup posao'', navela je Đukić Dejanović i dodala da je činjenica da distribucija sredstava mora ići tako da se inovatni lekovi nađu na listama jer su jedini način da se nekome spase život.

Ona je rekla da svi ne mogu očekivati da će biti korisnici tih lekova, jer to nije ni potrebno čak i kada se neko razboli od bolesti gde oni imaju dobre efekte.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.