Đukanović: Preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama dobar potez

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama dobar potez

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ocenjuje, pred posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, kaže da ne treba očekivati neke nove uslove već to da će SAD insistirati na ubrzanju do sada dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine. Preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama je dobar potez, navodi.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden sledeće nedelje boraviće u zvaničnoj poseti Beogradu i Prištini. Srpski zvaničnici očekuju razgovore o daljem unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odnosa između dve zemlje i podršku daljim evrointegracijama Srbije.

Bajden je prvi put posetio Beograd u prvoj godini mandata Obamine administracije i sada dolazi pred sam kraj istog.

Đukanović navodi da SAD insistiraju na punoj normalizaciji odnosa, i da žele ubrzanje onoga što je do sada dogovoreno, pre svega kad je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

Očekujem da će se razgovarati o onome što treba da se sprovede, a očekujemo i da se pojave neke nove teme, dodao je.

On navodi da su srpsko-američki odnosi opterećeni mnogim problemima, kao što su slučaj braće Bitić i paljenje američke ambasade, na čemu će insistirati i SAD i Nemačka da se počinioci osude.

Prema mišljenju Đukanovića, Srbija ne može očekivati neke drastične uslove i promenu politike, kad su u pitanju SAD. Zahtevaće se kontinuitet, ne očekujem takvu vrstu scenarija da će tražiti priznavanje Kosova,   kaže Đukanović.

"Čini mi se da sa prištinske strane ne postoji volja da se formiranje ZSO otpočne", naveo je i dodao da su pregovori malo zaleđeni, ali da je ovih dana bilo nekih pozitivnih signala, kao što je uklanjanje Parka mira.

Komentarišući preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama, Đukanović kaže da je Beograd napravio dobar potez i da je time Srbija pokazala Americi da je pouzdan partner kad je u pitanju borba protiv terorizma.

Celo gostovanje u Dnevniku u 19 pogledajte u videu ispod:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama dobar potez"

Izvor: B92, 15.Avg.2016, 09:22

Beograd -- Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ocenjuje, pred posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, kaže da ne treba očekivati neke nove uslove...On je naveo da treba očekivati da će SAD insistirati na ubrzanju do sada dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine i navodi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.